Afbeelding
Foto: brugmedia.nl

Taallessen voor ontheemden

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het afgelopen jaar zijn op vele manieren taallessen georganiseerd voor ontheemden in de gemeente Kampen. Voor een groot deel van hen worden er door W&L taallessen georganiseerd. Daarnaast worden er op vrijwillige basis taallessen geboden door WijzWelzijn, de Bibliotheek, de kerken en andere vrijwilligers.

De organisaties zijn dankbaar voor alle hulp, inzet en betrokkenheid bij de ondersteuning van de taalvaardigheid van ontheemden. Ook de komende tijd blijft de behoefte om Nederlands te leren onder Oekraïners, statushouders en asielzoekers groot.

Inmiddels is er vanuit de gemeente een onderzoek gestart naar hoe groot het animo is onder de Oekraïense ontheemden in de leeftijdscategorie 30+. Dit onderzoek is gestart, omdat voor deze groep nog geen taallessen worden georganiseerd. Om te verkennen hoe groot de vraag naar taallessen onder volwassenen is, zijn er gesprekken geweest met een grote groep betrokkenen die taallessen organiseren. Uit de gesprekken kwam sterk het enthousiasme en de inzet naar voren waarmee deze partijen de ontheemden ondersteunen in het leren van de Nederlandse taal.

Het blijkt dat er een grote groep Oekraïense ontheemden in de leeftijdscategorie 30+ behoefte heeft aan taalles op starters- en/of A1 niveau. In een volgende stap wordt er gekeken hoe er invulling kan worden gegeven aan deze vraag. Op deze manier wil de gemeente Kampen Oekraïners van alle leeftijdscategorieën de mogelijkheid bieden om Nederlands te leren en op hun integratie in de samenleving te bevorderen.

Voor statushouders worden taalessen georganiseerd als onderdeel van hun inburgeringsverplichtingen. De echte lessen worden georganiseerd via W&L maar ook op een andere manier worden statushouders ondersteund bij het leren van de taal. Dit gebeurt onder andere via het Taalcafé. Ook de asielzoekers die woonachtig zijn in de tijdelijke noodopvang aan de Industrieweg volgen Nederlandse les, georganiseerd via het COA. Tegelijk wordt op de crisisnoodopvang in hotel Zalkerbroek vanaf deze week gestart met wekelijkse taallessen, georganiseerd door vrijwilligers.