Gea (rechts) omhelst bij de opening van Het 8ste Werk haar tekstschrijfster Jacomien
Gea (rechts) omhelst bij de opening van Het 8ste Werk haar tekstschrijfster Jacomien (foto: Maarten van Gemert)

Het 8ste Werk aan de Zwartendijk is feestelijk en officieel geopend

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Gisteren is bij Het 8ste Werk het startsein gegeven voor de Week tegen Eenzaamheid. Het 8ste Werk aan de Zwartendijk draait al een tijdje. Met een officiële opening van het initiatief voor de medemens werd gewacht tot de nieuwbouw gereed was. Vorige week was het dan zover. Burgemeester en wethouder openden de deur die symbool staat voor de gastvrijheid die het erf wil bieden. Noaberschap zonder zorgindicatie.

Een oase van rust moet Het 8ste Werk bieden maar daar was vrijdag 22 september weinig van te merken. Het erf stroomde vol met gasten, evenals gisteren. Gea Overweg mocht gisteren namens Kom Erbij Kampen iedereen welkom heten. Vorige week heette ze samen met Jaap Boersma als initiatiefnemers van het eerste uur iedereen welkom. Na de officiële openingshandeling werd er vorige week aan de stamtafel uitvoerig gesproken met betrokkenen uit diverse hoeken van de samenleving. Een rondleiding en terugblik op de totstandkoming completeerden de feestelijke middag.

Omzien naar elkaar
Christiaan Sleurink is sinds een half jaar voorzitter van de stichting achter het initiatief aan de Zwartendijk 8. Hij sprak over een ”mooie middag om iets te openen waarvan het bijna een wonder is dat het er staat”. Het 8ste Werk is niet zonder slag of stoot ontstaan. Met hulp van toegewijde vrijwilligers en financiële steun van provincie en gemeente hebben Jaap en Gea doorgezet.
In haar persoonlijk welkomstwoord benadrukte Gea het belang van omzien naar elkaar. „Pijn en lijden delen is zo belangrijk”, vertelde ze. Jaap werd nog persoonlijker door allereerst aan te geven hoe de liefde voor zijn vrouw is gegroeid in de afgelopen jaren. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om door de eerste laag van mensen heen te kijken. „Kijk een slag dieper en zoek die mooie mens,” vroeg hij alle aanwezigen.


Van de gemeente kregen Jaap en Gea een klok kado (foto: Maarten van Gemert)

Sociale basis
Gemeente Kampen was rijkelijk vertegenwoordigd met burgemeester Sander de Rouwe, wethouders Jan Peter van der Sluis en Richard Boddeus en beleidsmedewerkster Yvonne Kleinbussink. De Rouwe was al eerder bij andere initiatieven op het erf geweest en zag hoe het steeds mooier wordt. Hij zag de kracht van het initiatief in vriendschap, humor en de ervaringen van, en ontmoetingen met, mensen.
Van der Sluis complimenteerde alle bouwers en medewerkers. Hij had als kernwoorden gekozen voor ”doorzettingsvermogen dak dankbaarheid”. De gemeente heeft ook baat bij Het 8ste Werk waarmee ze haar sociale basis versterkt. Daarom gaf Van der Sluis aan dat na de hulp bij het opstarten, de gemeente het initiatief ook structureel wil ondersteunen.
Aan de stamtafel vertelde Kleinbussink hoe zij het belang van wederkerigheid geleerd heeft en om uit het gemeentehuis te komen. „Samen doen is een dooddoener maar we zien hier wel dat het werkt,” gaf ze aan.

Rijke geschiedenis
Alles begon ooit in een huiskamer aan de Burgemeester van Engelenweg in IJsselmuiden. Daar ontvingen Jaap en Gea met hun kinderen in 2014 enkele gasten om samen te eten. Vervolgens richtten ze de ruimte achter hun huis in als huiskamer en startten ze eeTze. De eetgroep en plek van ontmoeting werd in 2015 officieel geopend door toenmalig burgemeester Bort Koelewijn en wethouder Eibert Spaan. In 2018 verplaatste het initiatief van barmhartigheid zich naar Het Lokaal maar kort daarna konden Jaap en Gea de boerderij aan de Zwartendijk kopen en in 2019 werd Het 8ste Werk geboren.
Dat herbergt nu een kleinschalige woonvoorziening als crisisopvang, een werkbevorderend talentenatelier en -werkplaats, het initiatief deelZe en nog meer. Alles gebaseerd op de principes van noaberschap: samen zorg dragen, samen delen en samen leven. De gemeenschap groeit en Het 8ste Werk is met het openen van de blauwe deur op het erf officieel geopend.


Het 8ste Werk is nu officieel geopend (foto: Maarten van Gemert)

..