Links Renate van der Velde (ChristenUnie) en rechts: Tiemen Jan van Dijk (VVD).
Links Renate van der Velde (ChristenUnie) en rechts: Tiemen Jan van Dijk (VVD). Foto: aangeleverd.

Kampen in De Staten: De provincie en de energietransitie

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Zes mensen uit de gemeente Kampen zijn actief in de Provinciale Staten van Overijssel. Niet iedereen weet wat daar gebeurt. Om meer bekendheid te geven aan wat in De Provinciale Staten besproken wordt, vertellen de Kampenaren om de beurt over het werk. Vandaag een bijdrage van Tiemen Jan van Dijk (VVD) en Renate van der Velde (ChristenUnie).

“In de Staten vergaderen we over tal van onderwerpen. Afgelopen week ging het over de energietransitie. Het is belangrijk dat we vervuilende energie inwisselen voor schone energie. Daarover zijn in Overijssel afspraken gemaakt met de gemeenten. 

De provincie besloot het beleid voor zonnevelden aan te passen. Tot nu toe waren er maar weinig restricties voor zonnevelden. Maar daar komt dus verandering in. Daar zijn een paar belangrijke redenen voor. De eerste is dat ons energienet de pieken die door zonnepanelen worden veroorzaakt niet aan kan. Er wordt gewerkt aan verbetering van het energienetwerk, maar dat kost tijd en veel geld. Bovendien leveren zonnepanelen alleen overdag stroom, terwijl we de meeste stroom juist gebruiken als het donker is. Daarom hebben provincie en gemeenten afgesproken dat 40% van de schone energie uit zon kan worden opgewerkt en 60% met windturbines. Een andere reden is dat zonnevelden vaak ten koste gaan van landbouwgrond. Dat willen we liever niet. Want de boeren hebben die grond hard nodig, zeker nu ze moeten gaan extensiveren. 

Die 40% opwek van groene stroom hebben we nu bijna gehaald. Daarom zegt de provincie: we gaan niet nog meer landbouwgrond gebruiken voor zonnepanelen. Met zonnepanelen op daken gaan we natuurlijk gewoon door!

Hierover spraken we in de Statenvergadering van vorige week. ChristenUnie en VVD waren het eens over de inhoud van het voorstel. Maar niet over de manier waarop het tot stand kwam. Renate van der Velde: “De ChristenUnie is er niet over te spreken dat dit voorstel in het geheim is voorbereid. Het had open en eerlijk met de gemeenten besproken moeten worden. Door deze overvaltechniek verslechtert de samenwerking met gemeenten. Afgelopen zomer gebeurde er al iets soortgelijks met het windbeleid. Als we niet oppassen gooien de gemeenten het bijltje erbij neer. Dát zou pas slecht zijn voor het klimaat.” Tiemen Jan van Dijk denkt daar anders over: “Wij zien het niet als een overvaltechniek, dit was om te voorkomen dat er lukraak nog tig aanvragen binnen zouden komen en we alsnog veel zonnevelden in de provincie zouden hebben, het windbeleid houdt vast aan vier clusters, maar als een gemeente zelf een gebied aanwijst waar meer als vier turbines komen te staan dan is dat absoluut toegestaan”. 

En is dat nou leuk, dat werk in Provinciale Staten? Lang vergaderen is natuurlijk best taai. Maar we gaan ook regelmatig op werkbezoek. Als Kampenaren carpoolen we dan zoveel mogelijk. Heel gezellig en goed voor de onderlinge verbondenheid!”

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47