Broers en Boddeus met de eerste 89e editie van de Kamper Almanak
Broers en Boddeus met de eerste 89e editie van de Kamper Almanak (foto: MvG)

Traditie Kamper Almanak voortgezet als vanouds, niet als vanzelfsprekend

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Met het verschijnen van de 89e editie wordt de traditie van de Kamper Almanak voortgezet. Behalve de zichtbaar geworden kosten voor de buitenstaander als vanouds. Maar achter de schermen is een grote stap gezet. De nieuwe Almanak is gepresenteerd op een nieuwe locatie door een nieuwe uitgever. De opzet en strekking van het cultuurhistorisch jaarboek zijn niet veranderd. Volgens aloude traditie.

„Soms moet je handelend optreden.” Dat zijn de eerste woorden van de Kamper Almanak 2023. Met diezelfde woorden opende Herman Broers vrijdag 17 november de presentatie in de Stadskazerne. Broers is voorzitter van de Historische Vereniging voor de IJsseldelta ’Jan van Arkel’. Die heeft de uitgave na ruim tachtig jaar overgenomen van de, in oorsprong, Nutsspaarbank. De omvang is als vanouds evenals de diversiteit aan onderwerpen. De historische vereniging zet met deze historische stap haar vijftigjarig jubileum luister bij.

Overgang
Het bestuur van ’Jan van Arkel’ trad handelend op toen zij signalen ontving dat het SNS Historisch Centrum wilde stoppen met de uitgave. De SNS Bank is de laatste rechtsopvolger van de Nutsspaarbank en is overgegaan in de Volksbank. Die heeft het Frans Walkate Archief afgestoten en meegewerkt aan de overname van de Kamper Almanak door de historische verenging. Oud-voorzitters waren uitgenodigd voor de besloten presentatie alsmede vrienden, auteurs en cofinanciers.
Drukkerij Fa. Zalsman heeft kosten berekend van voor de oorlog in Oekraïne en blijft deel van de Almanaktraditie. Philppus Zalsman startte die in 1928 met praktische informatie. Bankdirecteur Frans Walkate nam de uitgave in 1936 over en zorgde voor de eerste omvorming (lees: uitbreiding). Met externe financiële steun worden nu twee jaargangen gemaakt en daarna moet de Almanak ”zelf kunnen zwemmen”, zo gaf Broers aan.

Groei
De Kamper Almanak is, vergeleken met vorig jaar, teruggegaan naar een oplage van 800 stuks. Broers hoopt dit naar 1000 exemplaren te laten groeien. Vorig jaar was de Almanak veel dikker omdat voor de, mogelijk laatste, uitgave veel opgenomen werd dat nog ’op de plank’ lag. Een deel van de vrijwilligers op de redactie zijn meegegaan evenals diverse auteurs. Steun van betrokkenen en leden van ’Jan van Arkel’ sterkte de vereniging in haar streven de Kamper Almanak over te nemen. Veel leden namen een plusabonnement waarmee ze maximaal drie exemplaren tegen gereduceerd tarief kunnen aanschaffen. Ook mocht de verenging veel nieuwe leden welkom heten.
Daarmee is de groei nog niet ten einde want het aantal werkgroepen binnen ’Jan van Arkel’ groeit eveneens. Er lopen verkenningen om de gestopte Stichting Stadsherstel over te nemen. Ook Stichting Kamper Struikelstenen wordt mogelijk geïntegreerd in HV ’Jan van Arkel’. Tenslotte nemen de leden van de vereniging deze week een besluit over een fusievoorstel met het Kamper departement van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen.

Bestendig
Ondanks al deze ontwikkelingen straalt de Kamper Almanak 2023 bestendigheid uit. Eén van de constante factoren is de rubricering. De structuur is als vanouds en de onderwerpen lopen uiteen van historie en cultuur in al zijn facetten. Meer over de inhoud volgt volgende week in deze krant. Menig Kampenaar heeft dan wellicht de Almanak zelf al meer of minder gelezen. De dag na de presentatie startte de uitgifte bij The Readshop Bos in de Oudestraat. Daar is de Kamper Almanak 2023 te koop.
Cultuurwethouder Richard Boddeus kreeg het eerste exemplaar overhandigd van Herman Broers. Boddeus is ”blij met de nieuwe toekomst voor de Almanak”. Hij noemde het een levend en doorwrochte uitgave. Tenslotte kwam Kasper Haar aan het woord die een vergeten Kamper schilder uit de mottenballen haalt. Dè kenner van het Kamper lijntje was bij de stationsrestauratie op schilderingen gestuit van Egbert Jan Bruins. Tot aangename verrassing van Haar siert een schildering van Bruins in de foyer van de Stadsgehoorzaal de omslag. Zo wordt Bruins in ere hersteld en vastgelegd voor het nageslacht. Net zoals de ruimtelijke ontwikkeling van Brunnepe sinds de middeleeuwen, bij uitzondering eerder gepubliceerd maar met weinig verkregen aandacht. Zo legt de Kamper Almanak Kamper cultuur en historie vast voor het nageslacht. Ook in de nieuwe, 89e editie. Zoals vanouds. Maar niet als vanzelfsprekend.


Herman Broers met de nieuwe Almanak die op de achtergrond wordt uitgereikt aan genodigden (foto: MvG)

..

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47