Hil Herweijer spreekt samen met Bas Schinkel bij MIJN102
Hil Herweijer spreekt samen met Bas Schinkel bij MIJN102 foto: Maarten van Gemert)

Hil Herweijer nieuwe voorzitter Youth for Christ Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Afdeling Kampen van Youth for Christ is dit nieuwe jaar gestart met een nieuwe voorzitter: Hil Herweijer. De in Kampen bekende oud-notaris wil zich richten op verbinding. Op een nieuwjaarsbijeenkomst van MIJN102 kwam Herweijer vertellen over Youth for Christ. Die avond kwamen voor hem meerdere punten samen.

Nu hij met pensioen is, heeft Herweijer de tijd om voorzitter te worden. Jaren geleden was hem dat al eens gevraagd. Enkele maanden geleden werd het verzoek herhaald of hij voorzitter wilde worden. Youth for Christ is al jaren vertegenwoordigd in Kampen en geeft met De Mix in de Venestraat jongeren een plek van ontmoeting. „Dat is belangrijk,” vertelde de oud-notaris bij MIJN102 in IJsselmuiden. Hij mocht collecteren voor Youth for Christ bij de mannenbeweging. Eerder had hij als notaris MIJN102 zelf ingeschreven als stichting. De spreker die avond, Willem Rietberg, vergeleek de bijbelse figuur Antipas met die van verzetsstrijder Hilbert van Dijk die beiden hun standvastigheid moesten bekopen met de dood. Tussen de vele bezoekers luisterde ook Herweijer geboeid toe.

Herkansing
Het hernieuwde verzoek om voorzitter te worden, zag Herweijer als een door God gegeven tweede kans. Met een groot afscheidsfeest in de Stadsgehoorzaal, waarvan hij nog steeds onder de indruk is, heeft Herweijer een jaar geleden het drukke notariswerk achter zich gelaten. Hij volgt de ontwikkelingen op het vakgebied nog wel blijkens zijn berichten op LinkedIn.
In het najaar van 2023 organiseerde MIJN102 een drukbezochte avond in het stadhuis met als sprekers de politici Sander de Rouwe (CDA) en Gert-Jan Segers (CU). Na afloop werd Herweijer gepolst om Riekelt Schaap op te volgen als voorzitter van Youth for Christ Kampen. Hij zat al eens in het Comité van Aanbeveling.
Youth for Christ kent Herweijer al vanaf zijn jeugd. Zijn ouders steunden dit jeugdwerk ”financieel en moreel”, zoals de oud-notaris het uitdrukt. Zonder poespas is Herweijer 1 november gestart als hoofd van het vierkoppige bestuur. Met de opmerking dat ”uitbreiding gewenst is” en een oproep voor nieuwe vrijwilligers, pakt de nieuwe voorzitter zijn rol meteen op.

Activiteiten
Binnen het bestuur is Aart Groen, een goede bekende van Herweijer, verantwoordelijk voor de missionaire activiteiten, de andere poot van Youth for Christ Kampen. Enerzijds geeft de beweging jongeren uit alle kerken een plek voor ontmoeting in De Mix en anderzijds is ze missionair actief met cursussen, vorming en desgewenst een ’mattie’. Deze persoonlijke coach wil samen met jongeren kijken naar hun geloof en persoonlijk leven.
Herweijer benadrukt dat Youth for Christ zich in een breed christelijk scala beweegt. Bovendien zijn ook jongeren, die (nog) onbekend zijn met het geloof, elke vrijdagavond welkom in De Mix om samen spellen te doen en te chillen. Voor alleen meiden is de laatste vrijdagavond van de maand gereserveerd. Gestart aan de Reigersweg, is het jeugdhonk via de Groenestraat in de Venestraat geland.
Herweijer maakte min of meer een vliegende start als voorzitter. Kort na zijn aantreden mocht hij een cheque van €5.000,- in ontvangst nemen uit handen van Jenneke Palland in het kader van het 125-jarig jubileum van de Rabobank. Dat geld zal ingezet worden voor verduurzaming van De Mix.


Hil Herweijer en Bas Schinkel te midden van de bezoekers bij MIJN102 (foto: Maarten van Gemert)

MIJN102
De mannenbeweging MIJN102 voor IJsselmuiden en omstreken startte in 2012 en organiseert globaal een zestal activiteiten per jaar. Op de nieuwjaarsbijeenkomst waren zo’n 75 mannen aanwezig. Op de gebruikelijke bijeenkomsten loopt dat vaak richting 100 tot 150 bezoekers. Willem Rietberg was uitgenodigd te komen spreken. De radiomaker bij LocoFM is actief (geweest) bij diverse kerken en bewegingen. Hij sprak bevlogen, afgewisseld met muziek van de Kamper gospelband Gware. Herweijer zong en prees volop mee met de samenzang. Hij mag dan senior voorzitter zijn geworden van de jongerenbeweging, hij mag op zijn tijd ”even lekker gek doen”, zoals hij het uitdrukt.
Als notaris richtte hij de stichting MIJN102 op en legde hij ooit de statuten van Youth for Christ vast. Zo kwam alles samen bij zijn nieuwe rol als voorzitter. Zijn (bijbelse) kernwoorden zijn ”vrede voor de stad”. Hij wil met de jongeren zoeken naar wegen om vrede te vinden in je hart. „Vrede met God is daarbij het belangrijkst,” geeft hij aan. Zijn ambitie is een goed contact en een goede relatie met iedereen. Met partijen van buiten wil hij een verbinder zijn. „Want,” merkt Herweijer op, „is tenslotte een notaris niet ook een bruggenbouwer?” Nu voor Youth for Christ Kampen.

..