Afbeelding
Foto: Tennekes
5 foto’s

Wethouder Wonink opent groene schoolplein Montessorischool De Wegwijzer (5 foto’s)

· leestijd 1 minuut Algemeen instagram

Op donderdag 18 april 2024 heeft wethouder Bas Wonink het groene schoolplein van Montessorischool De Wegwijzer geopend. De school klopte bij de gemeente aan voor een bijdrage omdat zij het schoolplein wilde vergroenen. Het plein bestond vooral uit stoeptegels en daar wilde directeur Nadja Pruim wat aan veranderen: “Op een schoolplein dat vol water blijft staan, kokend heet wordt en niets te beleven valt kan niet gespeeld worden.” Mede dankzij hulp van ouders ontstond een plein waar volop uitdaging en plezier te vinden is én veel minder gedoe is.

Jeugd verdient groene omgeving
Nadja Pruim:  “Als school willen we onze verantwoordelijkheid nemen en daarom klimaatverandering een plek geven in het leren en ontwikkelen bij onze kinderen.” Wethouder Wonink: “Het initiatief van deze school past perfect in ons doel om ons als gemeente aan te passen aan de overlast van klimaatverandering. Daar werken we zelf aan, maar dat kunnen we niet zonder scholen en inwoners. Als iemand een groene omgeving verdient, is het de jeugd: om te spelen, te leren en te ontdekken.”

Droogte en hittestress
De omgeving van de school komt in de gemeentelijke stresstest naar voren als kwetsbaar voor klimaatverandering. Met name op gebied van droogte en hittestress scoort de omgeving slecht. De maatregelen die school heeft genomen leiden tot verbetering, omdat het regenwater niet direct het riool in gaat, maar geleidelijk in de bodem kan zakken. De gemeentelijke bijdrage is gebruikt voor het aanleggen en inrichten van een wadi en het afkoppelen van de regenwaterafvoer. 

Veel minder ruzie gemaakt
De school zelf heeft geïnvesteerd in vergroening. Er is 1600 vierkante meter tegels gewipt. Alle klassen hebben nu een eigen (moes) tuin en er zijn (fruit) bomen geplant. Van de tegels zijn bankjes gemaakt. Het plein is dit voorjaar in gebruik genomen en directeur Nadja Pruim ziet grote verschillen: “We merken dat kinderen meer toekomen aan spelen en ontdekken. Diertjes zoeken, dammetjes bouwen en dan samen met de grotere kinderen van de bovenbouw en de kleinere van de onderbouw. Natuur en groen is goed voor een gezonde ontwikkeling van kinderen, goed voor het leren en spelen. Er is minder gedoe en meer verschillend spel. Dat willen we voor onze kinderen!“ 

Subsidieregeling open voor alle scholen
Naar aanleiding van het verzoek van deze school heeft de gemeente haar subsidieregeling voor klimaatadaptatie vanaf 2024 aangepast. Niet alleen inwoners maar ook maatschappelijke instellingen, zoals scholen, kunnen vanaf dit jaar subsidie krijgen voor het plaatsen van een regenton, ontstenen, het planten van een boom,  het aanleggen van een geveltuin, het afkoppelen van het riool, het plaatsen van infiltratiekratten of het aanleggen van een wadi.  Zie hier de hele regeling: Subsidies voor het klimaat | Gemeente Kampen

Afbeelding
default
Afbeelding
Afbeelding