Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd?

· leestijd 1 minuut Algemeen

Al lange tijd stijgt de gemiddelde levensverwachting. De kans om honderd te worden in ons land is de laatste zestig jaar verzesvoudigd. Praten we over de grijze golf dan gaat het bijna altijd over stijgende kosten, toenemende zorgvraag en een tekort aan handjes. Sombere vergezichten waarbij de mooie boodschap van het langer leven raakt ondergesneeuwd. Is de naderende grijze golf alleen maar kommer en kwel of zitten er ook mooie kanten aan? 

Vergrijzing: de feiten

De bevolking wordt steeds ouder en een steeds groter deel van de bevolking is oud. In 2040 is 25% van Nederland ouder dan 65 jaar, werkt één op de vier werkzame mensen in de zorg en is het aantal 80-plussers verdubbeld ten opzichte van nu. Wat veel mensen nog niet beseffen is dat de vergrijzing in 2040 piekt en daarna structureel hoog blijft. Vergrijzing heeft niet alleen invloed op onze zorg, maar ook op wonen, werken, ons welzijn en hoe we met elkaar samenleven.

De positieve kanten van vergrijzing

Laten we vergrijzing niet langer problematiseren maar normaliseren. Mensen worden ouder en blijven langer gezond. Daar zitten ook voordelen aan. Ouderen kunnen mentor zijn voor jongeren, terwijl jongeren bijvoorbeeld technologische kennis delen. Daarnaast spoort de vergrijzing aan tot fantastische innovaties en nieuwe economische kansen. Slimme ondernemers kunnen hierop inspelen. 

We hebben elkaar nodig

Ouderen fascineren mij. Zag ik in mijn jonge jaren ouderen nog als rimpelig, klagerig en ouderwets. Nu kijk ik met trots naar mijn vader die met 74 jaar nog de nok van zijn huis verft, ouderen die samen klussen op de koggewerf en daarna gezellig een borreltje drinken en meneer Wezenberg die iedere week opgewekt bij Khc zijn kleinzoon en achterkleinkinderen trouw komt aanmoedigen. Ouderen zijn onmisbaar. De opa en oma’s die oppassen op de kleinkinderen, de mantelzorgers, de buddy’s en het leger aan gepensioneerde vrijwilligers. Zonder hen staat de samenleving stil.

Hoe bereiden we ons voor?

We moeten onze samenleving voorbereiden op de vergrijzing. Woonvormen creëren die zorgen dat mensen niet vereenzamen. Zorginnovaties toepassen die personeel in de zorg ontlasten én de zorgkwaliteit en zelfredzaamheid van patiënten verhogen. En: maximaal inzetten op preventie om lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen te voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat er iedere 4 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp belandt na een valongeval? Met valpreventie kunnen veel van deze valpartijen worden voorkomen. Het eerlijke verhaal is dat aanspraak op professionele zorg in de toekomst niet meer zo vanzelfsprekend is en dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor een toegankelijke en betaalbare zorg. Dat vraagt van ons een gezonde levensstijl en een financieel vangnet. Vitale ouderen kunnen zelf ook een belangrijke rol vervullen. Zet samen een appgroep op met bijvoorbeeld vijftien mensen ouder dan zeventig, die elkaar willen helpen met dingen als kleine klusjes of taxi ritjes. Of start een vitaliteitsclub die zelf sportactiviteiten organiseert in de openbare ruimte zonder begeleiding van professionals. 

De vergrijzing is van ons allemaal. Daar zullen we als samenleving allemaal ons steentje aan bij moeten dragen. Samen kunnen we die verandering, die zo hard nodig is, in beweging zetten.

Jenneke Palland

Trotse moeder en inwoonster van Kampen

Business Development Manager Rabobank

Deze foto geeft het vooroorlogse Wittenstein bij Kamperveen weer. 
Oorlogsverhalen van Groot IJsselmuiden (2/3): Cees Visscher, Kampen en Kamperveen Algemeen 2 mei, 12:53
Hendrik van't Veer één van de personen uit de verzetsgroep Wilsum.
Oorlogsverhalen uit Groot IJsselmuiden (3/3): De verzetsgroep Wilsum in beeld Algemeen 2 mei, 12:52
Afbeelding
Orgelconcert op Hemelvaartsdag door Evan Bogerd Algemeen 2 mei, 12:40