Afbeelding
Foto: Archief Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 7: Reflex

· leestijd 2 minuten Sport


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 7 draait het om volleybalvereniging Reflex.


Voor sporters zijn het vervelende tijden. Geen wedstrijden en aangepaste trainingen. Bij Reflex heeft dat nog niet geleid tot ledenverlies. “Wij zijn erg trots op het verenigingsgevoel bij onze leden. Dat is niet vanzelfsprekend. We hebben de contributies namelijk volledig moeten laten doorlopen. De kosten van spelerskaarten zijn wel opgeschort. Waarschijnlijk komt er compensatie van de Nevobo (volleybalbond) en dan schuiven we die door naar de leden”, vertelt voorzitter Gerben Hendriks van Reflex.

De volleybalvereniging is best zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Reflex heeft een eigen hal en een eigen kantine. “De kantine is dicht en levert niets op. Alle kosten lopen gewoon door. Dat slaat een gat in onze begroting en ik moet nog zien of de kantine dit seizoen weer open mag.”

In de Reflexhal heeft de vereniging al geruime tijd te maken met de steeds wijzigende coronamaatregelen en soms is dat een worsteling. "Toen de groepsgrootte wat betreft sporten werd afgeschaald half oktober en Nederland de situatie niet serieus genoeg nam, vonden wij dat een moeilijk dilemma. Wat doe je? Zoek je toch de randjes op van wat mag of neem je je verantwoordelijkheid? Wij hebben toen voor dat laatste gekozen en alles voor senioren stilgelegd. Daar was niet iedereen het mee eens. We staan daar nog steeds achter, maar het was een erg moeilijke afweging.”

Inmiddels wordt het trainen voor senioren langzaam weer opgestart, maar trainen in groepjes van vier blijft lastig. “Wij vinden het ook vervelend dat bepaalde beslissingen bij clubs worden neergelegd. Een heldere lijn vanuit de overheid zou beter zijn. Net als bij het dragen van mondkapjes in winkels, waarbij de verantwoordelijkheid wordt afgeschoven op winkeleigenaren. Die zou de overheid zelf moeten nemen om te voorkomen dat de winkeleigenaren, of sportbestuurders erop worden aangekeken hoe zij omgaan met de onduidelijkheid van de regels.”

Volgens Hendriks zijn het niet de leukste tijden om bestuurslid van een sportvereniging te zijn. “Je bent alleen maar bezig met het voldoen aan de coronamaatregelen. Dat kost veel energie en het resultaat is een slap aftreksel van wat je als sportvereniging wilt zijn. Je moet bovendien oppassen dat je binnen de vereniging niet tegenover elkaar komt te staan. Onze leden missen de gezamenlijke succeservaringen. En uiteraard het sociale aspect. Gezamenlijk even een pilsje drinken is er nu niet bij. Dat verbindende aspect is er niet en dan moet je waken voor het ontstaan van een tweedeling.”

Wat betreft de toekomst is de grote vraag of Reflex in een nieuwe sporthal gaat spelen. De seinen staan nog steeds op groen, ook vanuit Landstede en de gemeente. "Als dat gebeurt kan dit een impuls geven aan de vereniging, maar het is bitterzoet want dan is het lot van onze geliefde Reflexhal bezegeld en dat doet pijn in het Reflex-hart", besluit de Reflex-voorzitter.

Onze leden missen de gezamenlijke succeservaringen