Afbeelding
Gerard Meijeringh

Marskamp: VV Wilsum kan de toekomst aan

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

WILSUM – Jan Marskamp neemt op vrijdag 12 mei afscheid als voorzitter van voetbalvereniging Wilsum. Hiermee komt een einde aan een omvangrijke periode. Marskamp was maar liefst veertig jaar bestuurslid en dertig jaar actief als voorzitter van de club. Hij ziet de toekomst van de club positief tegemoet. “VV Wilsum kan de toekomst aan gelet op de accommodatie, de financiën en het aantal vrijwilligers.”

Waar maak je het nog mee dat iemand veertig actief is bij een sportvereniging als bestuurslid? Het was dan ook niet meer dan terecht dat Jan Marskamp afgelopen woensdag een Koninklijke onderscheiding kreeg. Hij werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Niet alleen voor zijn verdiensten voor voetbalvereniging Wilsum. Marskamp vervulde tal van bestuursfuncties bij verschillende organisaties. Bij dit verhaal beperken we ons tot het voetbal. “De afgelopen dagen ben ik geleefd, zegt Marskamp in de bestuurskamer van VV Wilsum, twee dagen nadat hij de Koninklijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen. “Maar ik heb er wel van genoten. Of ik het een eer vind? Van tevoren doe je het daar niet voor. Maar dit is wel heel bijzonder”, aldus Marskamp.

Netwerken

Op 1 juni 1977 werd Marskamp bij VV Wilsum benoemd tot secretaris. “Ik studeerde en ze zochten iemand die met een pen wat kon. Ze wilden me graag en het leek me een leuke en leerzame ervaring.” Al snel was Marskamp niet meer weg te denken uit het bestuur. In 1987 stopte Willem de Ruiter als voorzitter. Marskamp nam het stokje over. Ruim een jaar Een jaar was hij zowel secretaris als voorzitter van VV Wilsum, maar na enige tijd werd de secretarisfunctie door iemand anders overgenomen. “Zo’n dubbelfunctie is niet handig. Je zit soms met dubbele petten op. Ik had er geen last van, maar het was voor iedereen beter dat de vereniging een vaste secretaris kreeg.” Marskamp groeide in zijn rol als voorzitter. De verhuizing van de club naar de nieuwe plek aan de Van Lierweg bezorgde Marskamp dikwijls kopzorgen. “Ik heb heel wat politieke gesprekken moeten voeren om dat voor elkaar te krijgen.” Zijn (politieke) netwerk was daarbij van groot belang. “Ik had heel veel relaties. Daar heb ik veel aan gehad.”

Afstand

Marskamp heeft veel zien veranderen in het amateurvoetbal. Hij maakte een belangrijke reorganisatie bij de KNVB van dichtbij mee. De afzonderlijke afdelingen werden ingeruild voor districten. Dat betekende ook het einde van Afdeling Zwolle. “Daar ben ik nauw bij betrokken geweest. Deze verandering heeft veel winst en organisatorische slagkracht opgeleverd.” Toch werd er volgens Marskamp ook een nadeel gecreëerd met de vorming van een ledenraad. “De afstand tussen de KNVB en de verenigingen is te groot geworden. In de tijd van de Afdeling Zwolle had je als club rechtstreeks contract met de bestuurders van de KNVB Zwolle. Vervolgens was je één van de tig verenigingen in het grote geheel.” De laatste reorganisatie bij de KNVB maakt het er volgens Marskamp niet bete op. Zo zijn de districten Noord en Oost samengevoegd en is er alleen nog maar een steunpunt in Zwolle. “De bestuurlijke afstand tussen de KNVB en de verenigingen is nog groter geworden. Dat vind ik een groot nadeel. De KNVB zou de wensen van de clubs inventariseren. Dat is veel te weinig gebeurd. Je mist echt het face-to-face-contact. In de oude structuur was de nieuwe opzet van het pupillenvoetbal er niet gekomen. Wij redden ons daar wel mee, maar bij grote verenigingen is dat een ander verhaal. Die hebben straks veel meer vrijwilligers nodig.”

Boost

Wanneer je Marskamp hoort praten, ben je geneigd om te denken dat het er allemaal niet leuker op is geworden in het amateurvoetbal. “Maar Wilsum heeft z’n eigen cultuur ontwikkeld. We doen het met elkaar en mensen krijgen bij ons heel veel verantwoordelijkheden, ook buiten het bestuur. Zij kunnen dit ook aan.” De nieuwe accommodatie (2012) heeft Wilsum een enorme boost gegeven met de komst van 35+ en 45+ voetbal en verschilende meidenteams. Ook de sfeer binnen de club is verbeterd. Op 12 mei neemt Marskamp afscheid als voorzitter. Gerdinand Fix neemt zijn rol over. “Ik krijg een goede opvolger en we hebben een relatief jong bestuur. Ik doe een stapje terug, maar ik heb tegen Gerdinand gezegd dat ik straks niet weg ben binnen de club”, besluit Marskamp.

Afbeelding