Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Jacolien van de Wetering van de Kamper CDA-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Jacolien van de Wetering van de Kamper CDA-fractie. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat CDA: Geen dag zonder de IJssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wim Eikelboom heeft een mooi boek gemaakt over de IJssel. In zijn voorwoord schrijft hij: Iedereen houdt van de rivier. Mensen vinden er vreugde, geluk, herstel, troost en nieuwe energie. Allemaal gratis en voor niets. Een wandeling door de uiterwaarden doet wonderen. Een uurtje turen naar het stromende water laat de stress uit je lijf lopen. Liggend in het gras op de dijk ga je het leven weer als een geschenk ervaren.

Ik denk dat veel mensen uit onze gemeente dit beeld herkennen. Onze gemeente ligt in de prachtige IJsseldelta en verbindt de Hanzestad Kampen met de omliggende kernen. 

In de politiek zorgt de rivier ook wel eens voor tegenstellingen. En soms stromen er in de gemeenteraad net zoveel woorden weg als water door de IJssel. Maar het CDA ziet de IJssel als een rivier die Kampen vooral heel veel kansen biedt. 

Bijvoorbeeld op het gebied van recreatie en toerisme. Deze zomer hebben we veel cruiseschepen met toeristen gezien, die onze stad bezoeken. En misschien bent u in de afgelopen zomermaanden wel aan het pootjebaden geweest in de rivier. Of heeft u langs de uiterwaarden gefietst en genoten van het rivierlandschap. Hoe mooi zou het zijn als er ook tussen De Zande en Zalk een betere verbinding komt voor fietsers, bijvoorbeeld door de komst van een fietspad op of onder de dijk. Raadslid Niek Teune heeft namens het CDA aan de wethouder gevraagd of hij de mogelijkheden wil onderzoeken. Onze fractie blijft dit uiteraard nauwlettend volgen.

De IJssel biedt daarnaast ook economische kansen. Vroeger voeren machtige Koggeschepen af en aan richting onze Hanzestad. De IJssel was de levensader van Kampen. Dankzij de onvermoeibare inzet van vrijwilligers op de Koggewerf en de Kamper Kogge staat Kampen in binnen-en buitenland als dé Koggestad op de kaart. Hoe mooi zou het zijn als ook het unieke scheepswrak van de IJsselkogge een mooi plek krijgt in het verhaal van Kampen als stad aan de IJssel.

Zoals u wellicht al heeft gelezen komt deze maand op zaterdagavond ook het tv-programma Langs de IJssel met Huub Stapel op televisie. De IJssel, als drager van verhalen. Zalk, ’s-Heerenbroek en Kampen zullen hier ook in voorbij komen. Ik ga zeker kijken om te genieten van de beelden van onze IJssel. U ook? 

Jacolien van de Wetering

Raadslid CDA Kampen