Afbeelding
Foto: Foto Tennekes

Plakkaat op bankje Veerweg vestigt aandacht op zelfmoord

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Op een bankje aan de Veerweg is een plakkaat aangebracht met de tekst Een goed gesprek begint met iemand écht zien. Het bordje is een initiatief van Kampenaar Davey Wensink. Hij schroefde het vast samen met wethouder Jan Peter Van der Sluis. 

Het plakkaat bevat een qr code. Als je die scant, kom je op www.113.nl, die gaat over zelfmoordpreventie. 113 houdt een campagne onder de noemer Ik zie je. De actie gaat vooraf aan benefietevenement Sharing is caring dat op 28 september wordt gehouden.

De locatie is niet toevallig: het bankje staat op een rustige plek met uitzicht over de IJssel, waar je even rustig kunt zitten en nadenken. Misschien ook wel als je gedachten depressief zijn. Is dat het geval, dan kan je hulp zoeken. 

Maat

Davey heeft de laatste tijd van veel mensen uit zijn omgeving gehoord dat ze met zelfmoordgedachten rondliepen. Sommigen deden ook daadwerkelijk een poging. Soms met “succes”, soms niet. Davey: “Opvallend is dat het vaak gaat om mensen op jonge leeftijd zoals tieners en twintigers. Het kan gaan om mensen bij wie zich een aantal problemen opstapelt, bijvoorbeeld in hun relatie of op het werk. Als het dan tegenzit, raken mensen in psychische nood en zien ze het leven helemaal niet meer zitten. Een broer van een maat van mij is van de brug gesprongen.Ik ken ook iemand uit de motorwereld die er een eind aan heeft gemaakt. Als je aan mensen vraagt hoe het gaat, zeggen ze meestal: ‘Goed.’ Maar dat ze allerlei moeilijkheden hebben, hoor je dan niet.”

Netwerken

De gemeente Kampen is aangesloten bij een aantal netwerken op het gebied van zelfmoordpreventie. Wethouder Van der Sluis: “De nadruk ligt op het vroegtijdig herkennen van signalen. De huisarts heeft een belangrijke rol. Ook in Kampen plegen mensen zelfmoord. Probleem is dat zestig procent van mensen die plannen hebben, daar niet over praten en geen hulp zoeken. Iedere keer als iemand zelfmoord heeft gepleegd, voelt dat als het falen van de samenleving.” De wethouder vindt het mooi dat het initiatief voor het zelfmoordpreventiebordje van een privépersoon komt en niet door de overheid is geregisseerd.

Taboe

Toen Davey zijn idee aankaartte bij 113 kreeg hij een enthousiaste reactie. Zijn zus Dinie Khedoe: “Zelfmoord is nog steeds een groot taboe, mensen lopen er niet mee te koop. In Kampen merk je in het dagelijkse leven niet zoveel van dit probleem maar het is er natuurlijk wel. Het is fijn dat de gemeente het initiatief ondersteunt. De gemeente wil wel graag meer plakkaten maar zou het liefst zien dat Kampenaren zelf met ideeën en mogelijke locaties komen.”

Benefiet

Op 28 september wordt de benefietbijeenkomst gehouden met muziek “uit de box” op het terrein van politie honden vereniging De Stelle. Doel is geld bij elkaar te halen voor 113. Er is geen streefbedrag. Davey en Dinie: “Ook als er maar één persoon door onze actie wordt weerhouden van zelfmoord, is dat al winst. Dat neemt niet weg dat iedere euro mooi is meegenomen.” Aan het eind van het evenement is er een tocht voor motorrijders uit het hele land. Hun inschrijfgeld gaat naar 113. Ook is er een braderie waar allerlei artikelen worden verkocht, bijvoorbeeld zelfgemaakte knuffels. Voor kinderen is er een springkussen. Het evenement duurt van 11:00 - 15:00 uur. 

Aanmelden voor de braderie of plakkaten kan bij djkhedoe@gmail.com of 06-14385537.

Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Afbeelding
Afbeelding