Afbeelding
Foto: logo

DeltaWonen verhoogt huur met 5,3 procent

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – DeltaWonen gaat op 1 juli de huur aanpassen met 5,3 procent én er wordt een inkomensafhankelijke huurverhoging toegepast. Hoe hoog die is wordt niet vermeld in de bewonersbrief die de huurders zeer onlangs ontvingen. 

De woningstichting mag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de huur in juli verhogen tot maximaal 5,8 procent, maar aldus het ministerie, “De huurverhoging hangt niet af van uw inkomen”, zegt het departement. DeltaWonen zit met de huurverhoging vanaf juli niet alleen maar een paar procentpunten onder het percentage wat het ministerie noemt, maar past wél een inkomensafhankelijke huurverhoging toe. 

In 2023 was de huurverhoging 3,1 procent. De verhuurder zegt dat de huurverhoging nodig is zodat er geïnvesteerd kan worden in onderhoud, leefbaarheid en energiebesparing. Het ‘bedrijfsresultaat’ van Deltawonen was in 2022 een 29,8 miljoen euro.

De huurverhoging komt bij veel mensen als ongewenst binnen vanwege de hoge kosten van levensonderhoud en energielasten. Op maandbasis kan het uitkomen op gemiddeld 30 euro. “We begrijpen dat een huurverhoging geen prettig bericht is in een tijd waarin alles steeds duurder wordt”, aldus DeltaWonen in de brief die de huurders ontvingen. “Deltawonen heeft er voor gezorgd dat onze jaarlijkse huurverhoging minder is dan de jaarlijkse loonstijging en minder dan de gemiddelde prijsstijging van veel producten”. Woningen met een energielabel E, F of G krijgen een huurverhoging van 2,65 procent. “Op die manier komen we gemiddeld uit opeen huurverhoging van 5,2 procent”, beredeneerd de woningstichting”. Er wordt nog aan toegevoegd dat voor huishoudens met een hoog inkomen een extra hoge – inkomensafhankelijke – huuraanpassing gaat gelden. “Wij volgen hierin de Nationale Prestatie van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, de Woonbond en de Overheid. Hierin zijn afspraken gemaakt over de jaarlijkse toegestane huurverhoging.”

DeltaWonen stelt in de, aan de huurders toegestuurde brief, vragenderwijs, of de huurder nog geen huurtoeslag heeft en verwijst naar de Belastingdienst die de toeslag, op basis van inkomen, kan verstrekken.