Afbeelding
Foto: Archieffoto

Kampen zet dienstverlening en wijkgericht werken hoog op agenda

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Dienstverlening en wijkgericht werken zijn twee onderwerpen die in Kampen sinds de start van de huidige collegeperiode hoog op de agenda staan. Door de grote samenhang tussen deze onderwerpen heeft het College besloten om het maken van deze visies in gezamenlijkheid op te pakken. Het college van BenW heeft een startnotitie vastgesteld waarin afspraken staan over hoe de gemeente deze twee visies gaat opstellen. 

In de aanloop naar deze visies speelt inwonersparticipatie een belangrijke rol. Hoe dat precies gaat verlopen is beschreven in de startnotitie. De gemeenteraad zal deze startnotitie tijdens de raadsvergadering van 18 april 2024 bespreken en zo mogelijk vaststellen. 

Strategische agenda
De gemeenteraad van de gemeente Kampen werkt met een strategische agenda. Een lijst van twintig onderwerpen die extra aandacht vragen of die extra belangrijk worden gevonden. Dienstverlening en wijkgericht werken zijn onderwerpen die op deze strategische agenda staan. Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad gevraagd om een nieuwe visie op dienstverlening. Aanleiding hiervoor was het voorstel om het Stadhuis mogelijk te gaan renoveren. Tegelijkertijd werd er al enige tijd gewerkt aan de voorbereidingen voor een visie op Wijkgericht werken, participatie en inwonerbetrokkenheid. Door de grote samenhang tussen deze onderwerpen heeft het College besloten om het maken van deze visies in gezamenlijkheid op te pakken.

Het proces
In de startnotitie wordt het uitvoeringsproces beschreven. De eerste stap is om met elkaar de vraag beantwoorden “Hoe willen wij als samenleving en gemeente ons tot elkaar verhouden en met elkaar omgaan?”. Het antwoord op deze vraag moet leiden tot een visie “samenleving en gemeente”. Als vervolgstap kunnen op basis daarvan de visies op dienstverlening en wijkgericht werken worden geformuleerd. 

Het college stelt in de startnotitie een uitgebreid participatie traject voor. In de afgelopen jaren zijn er al veel ervaringen opgedaan rond de thema’s en zijn de inwoners van de gemeente Kampen bovendien veelvuldig betrokken. Bijvoorbeeld in het project Koers van Kampen en bij het schrijven van de nieuwe Meerjarenstrategie van het Sociaal Domein. Deze input gebruiken we dan ook bij de te vormen visies. In de komende gesprekken met inwoners, organisaties en andere betrokkenen willen we hier verder op doorgaan. 

“We zoeken inwoners op dit voorjaar”
Erik Faber, wethouder met onder andere wijkgericht werken en inwonerbetrokkenheid in zijn portefeuille: “Al die eerder verzamelde informatie nemen we mee. We gaan het vervolgens hebben over nieuwe en aanvullende onderwerpen. Dienstverlening en wijkgericht werken zijn onderwerpen die de inwoners heel direct raken. We willen de wensen en verwachtingen van onze inwoners en ondernemers - onze klanten dus eigenlijk - ophalen. We zoeken hen dit voorjaar dus op en gaan graag in gesprek.”

Wethouder Bernard van den Belt, onder andere van personeel en organisatie – waar dienstverlening onder valt- vult aan: “Het is mooi en goed dat we deze onderwerpen samen oppakken. Ze hebben veel met elkaar te maken en versterken elkaar. Ons uitgangspunt is dat we nabij willen zijn voor iedere inwoner. We zijn daarbij natuurlijk heel benieuwd naar de wensen en ideeën van onze inwoners. Welke beelden hebben zij bij dat uitgangspunt? Waar hebben zij behoefte aan, wat vinden ze belangrijk? Wat gaat er goed, wat kan er beter? Ik hoop dat het participatietraject veel mooie gesprekken gaat opleveren, met informatie waar we echt wat mee kunnen voor het verbeteren van onze dienstverlening.”

Als de gemeenteraad in april akkoord gaat met de startnotitie zal de participatie in mei en juni plaats vinden. Het is de bedoeling dat de uiteindelijke visies aan het einde van dit jaar aan de gemeenteraad zullen worden voorgelegd. 

Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 17 mei, 09:02
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 17 mei, 01:21
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 16 mei, 14:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.