Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Waar kun je snel een goede voice-over inhuren?

· leestijd 4 minuten Partnerbijdrages

Sommigen denken misschien dat het audiogedeelte van een video minder belangrijk is dan de visuele aspecten, maar dat is niet waar. De meeste mensen die video’s bekijken, zeggen dat ze eerder stoppen met kijken naar een video met slechte audio dan naar een video van mindere kwaliteit.

Uit een recent onderzoek naar kijkgewoonten bleek zelfs dat meer dan 25% van de videokijkers een video helemaal uitkijkt omdat de voice-over goed is, wat meer is dan degenen die professionele videostijl het belangrijkst vinden.

Dit is niet zo verrassend als je erover nadenkt. Hoewel de elementen op het scherm van je video een video maken, is het in veel gevallen de voice-over die mensen helpt om echt te begrijpen wat er wordt getoond.

Goede audio is dus niet alleen belangrijk. Het is een fundamentele noodzaak om een publiek geïnteresseerd en betrokken te houden. Stemmenbureau VoiceCowboys is daarvoor het beste voice-over bureau in Nederland, je kunt er heel snel een goede voice over laten inspreken voor jouw film.

Heb ik een professionele voice-over nodig?

Het korte antwoord: Nee. Het is niet omdat een goede voice-over belangrijk is voor het succes van je video dat je er veel moeite (en geld) voor moet doen. Sommige mensen denken dat je zo’n superslimme radiostem moet hebben om goede voice-overs voor je video’s te produceren, maar dat is gewoon niet waar.

Natuurlijk, als je het budget hebt en professionele video’s maakt, kun je een professionele voice-overartiest inhuren. Maar dat is niet nodig. Met behulp van deze gids zul je snel zien waarom je voor de meeste video’s geen professionele voice-over nodig hebt en dat je het echt zelf kunt!

De essentiële elementen van een goede voice-over

Wanneer de meesten van ons denken aan een goede video voice over, denken we waarschijnlijk aan acteurs als Morgan Freeman of James Earl Jones, meestal omdat er een neiging is om voice overs te associëren met het hebben van een echt geweldige stem. En hoewel dat kan helpen, is het geen voorwaarde om een voice-over te doen.

Sterker nog, met een beetje kennis en wat oefening kan bijna iedereen een professionele voice-over produceren voor een video. Het enige wat je in gedachten moet houden zijn de belangrijkste elementen waardoor een voice-over opvalt.

Helderheid en volume

De helderheid van je stem en spreken op een comfortabel volume zijn misschien wel de meest essentiële onderdelen van goede audio.

Als je voice-over opname wazig of modderig klinkt, is het voor mensen moeilijk te verstaan en wordt je publiek afgeleid en kan het de informatie niet opnemen of misschien zet het je video gewoon uit. Hoe dan ook, ze zullen je boodschap missen en jij mist een kans om je kennis te delen.

Ook als het volume van je audio te laag is, kan het moeilijk zijn voor mensen om te horen. En als het te hard staat, loop je het risico dat het vervormt. Gelukkig is er een goede sweet spot om het volume precies goed te krijgen, waar we het zo meteen meer over zullen hebben.

De juiste pauzes en tempo (pacing)

Heb je wel eens met iemand gepraat die een heel spannend verhaal te vertellen heeft, maar die er zo enthousiast over is dat hij zich er doorheen haast en als hij klaar is, kun je je niet eens meer herinneren waar hij het over had? Of iemand die maar doorgaat zonder het einde in zicht, terwijl jij moeite hebt om je ogen open te houden?

Dit heet pacing en het is heel belangrijk om het goed te doen. Te snel en je publiek weet niet wat hen overkomt. Te langzaam en ze gaan zich waarschijnlijk vervelen.

De beste voice-overs hebben een natuurlijk en weloverwogen tempo en daarom moet je altijd een script schrijven (en oefenen!) voordat je begint met opnemen, omdat dit je helpt natuurlijk te spreken. Je moet ook onthouden dat tempo dingen omvat als af en toe pauzeren om adem te halen, voor het effect of om de luisteraar een pauze te geven om belangrijke informatie te verwerken.

Stemtoon en stembuiging

Net als tempo hebben stemtoon en stembuiging betrekking op ervoor zorgen dat je natuurlijk en aangenaam spreekt. Je wilt vriendelijk en innemend klinken, maar niet zo erg dat je nep klinkt. Niemand wil klinken als een presentator van een spelshow. Maar je wilt ook een monotone robotstem vermijden die, net als een te langzame pacing, saai en afstotend kan zijn.

Uitspraak

Het laatste element van goed voice-over werk is ervoor zorgen dat je elk woord correct uitspreekt en dat je duidelijk genoeg spreekt om begrepen te worden. Vermijd mompelen, maar ga ook niet schreeuwen of overdrijven.

Hoe kan ik een voice-over stem beter laten klinken?

Dit is het nummer één probleem dat de meeste mensen naar voren brengen als ze een voice-over moeten doen voor hun video. De meesten van ons hoeven zelden onze eigen stem te horen in audio-opnames. We zijn gewend aan het rijke, warme geluid van onze eigen stemmen in onze eigen oren en we kunnen er niet omheen dat je anders klinkt op een opname dan wanneer je jezelf hoort.

Dus hoe stop je met het haten van het geluid van je eigen stem? Nou, je moet er gewoon aan wennen. Zie het zo: Je stem op opnames is hoe je eigenlijk klinkt voor iedereen om je heen. Als je tegen anderen praat, is dat wat ze horen. De enige die een verschil hoort, ben jij.

Je hoeft je dus nergens voor te schamen of je verlegen te voelen.

Iedereen die aan stemmenwerk doet, moet deze hindernis overwinnen. Maar, zoals bij de meeste dingen, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Als je eenmaal genoeg voice-over werk hebt gedaan, zal je stem op opnames net zo normaal klinken als in je eigen oren.

Als je er echt niet overheen komt, kun je natuurlijk altijd iemand om hulp vragen. Of dat nu betekent dat je een vriend of collega inschakelt, of dat je een professional inhuurt om het werk voor je te doen.

Tarieven van professionele voice-overs

Net zoals de offerte van een verbouwing bij iedere renovatieklus anders zal zijn, zo verschillen ook de voice-over tarieven van de verschillende opnames. Een goede voice-over voor een bedrijfsfilm is veel goedkoper dan een stemactrice die een bekende tekenfilm moet inspreken.

Tot slot, wat verdient een stemacteur in Nederland? De meeste voice-overs verdienen het bedrag na aftrek van de voice-over agent of voice-over agency. Die rekenen een commissie, meestal ergens tussen de 30% en 40%. Het stemmenbureau moet daarvoor hard werken: iedere dag weer nieuwe klanten binnenhalen en al het advieswerk geven aan een klant.

Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Algemeen Ingezonden 18 uur geleden
Afbeelding
(video) Insluiper steelt geld bij cafe´ in Kampen video 18 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van de smaakmakers Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 17 mei, 01:21
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 16 mei, 14:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.