Afbeelding
Foto:

Film Gruttepier in Vestzaktheater

zondag 27 november 2022 15:00

KAMPEN - De Friese filmregisseur Steven de Jong, bekend van succesvolle films als ‘De hel van 1963’ en de ‘Kameleon’, is twee jaar bezig geweest met de film over de Friese boomlange vrijheidsstrijder Grutte Pier. In september vorig jaar werden er op de Koggewerf opnamen gemaakt waar ruim twintig Koggevrijwilligers aan mee hebben gedaan.

De Koggeriken speelden de Hollanders die een grote buit hadden veroverd op de Friezen. De hoofdman en z’n vrouw verbleven met de buit in het middeleeuwse huisje. De Hollanders rustten tevreden uit bij de vreugdevuren met bier en wijn. Plotseling werden ze overvallen door Grutte Pier met z’n Friese vechtjassen. De Hollanders werden na een kort gevecht gedood of gevangen genomen. Een viertal werd vanaf de Kogge geboeid overboord gegooid. 

De film laat het leven zien van Grutte Pier. Van boerenzoon tot de onverschrokken Friese gevechtsleider op land en op zee. Steven de Jong beloofde toen de film gratis te vertonen aan alle Koggevrijwilligers. Dat gaat gebeuren op zondagmiddag 27 november in het Vestzaktheater. De film start om 15:00 uur. Inloop vanaf 14:00 uur. Niet-vrijwilligers kunnen een kaartje kopen bij de kassa, of bestellen via: www.stadsgehoorzaalkampen.nl.