Koggetreffen aan de IJsselkade in Kampen, 2009.
Koggetreffen aan de IJsselkade in Kampen, 2009. Foto: cultuurZIEN

Kampen over Zee - 1, Oost en West

zaterdag 18 februari 14:00 - 16:00

‘’Kampen over Zee - 1, oost en west’’

Op zaterdag 4 februari start cultuurZIEN met ‘’Kampen over Zee’’. Tijdens vijf zaterdagmiddagen worden Kamper families in de internationale handel gevolgd. ‘’Kampen over Zee’’ is een combinatie van lezingen met stadswandelingen, gebaseerd op recent onderzoek.

Tijdens de eerste middag op 4 februari staan de begrippen ‘’oost en west’’ centraal. In de Hanzeperiode wist iedereen wat bedoeld werd met varen naar oost of west. Er werden zelfs leningen afgesloten op de inkomsten uit het varen naar oost of west. Rond 1600 kregen oost en de west een andere betekenis. In 1602 werd de VOC, Verenigde Oostindische Compagnie, opgericht. Meerdere van oorsprong Kamper families waren hierbij betrokken. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis werd kapitaal bijeengebracht door het uitgeven van aandelen. Kampenaren met geld investeerden in de VOC. Enkele decennia later volgde de oprichting van de WIC, de West Indische Compagnie. Andries Hudde, een Amsterdammer met Kamper grootouders, was één van de eerste bewoners van Nieuw Amsterdam aan de Hudson, nu New York.

Deelnemen aan alle vijf zaterdagmiddag kost € 100, -. Aanmelden per middag kan ook, dan zijn de kosten € 25, - . Aanmelden kan via kunst@cultuurzien.nl of bel (038)331 10 24