Afbeelding
Foto: Eigen foto

Lezingen over Kampen over zee

zaterdag 4 februari 2023 14:00 tot 15:30

KAMPEN - Op vijf zaterdagmiddagen in februari en maart volgt cultuurZIEN Kamper families in de internationale handel. Handel drijven hield niet op met de Hanze, maar kreeg een voorzetting in VOC en WIC. Het volgen van de Kamper handel door de eeuwen heen leidt tot bijzondere verhalen.

De serie start op 4 februari met een lezing waarin de betekenis van de termen Oost en West verschuift. ‘’Naar de Oost’’ was niet langer naar de Oostzee, maar werd varen naar Indië. In de daarop volgende zaterdagen wordt dit verder uitgewerkt. Door de geschiedenis van redersfamilie Kuynretorff te volgen, wordt meer duidelijk over ondernemen in de Hanzetijd. Wat onderscheidde de Hanze eigenlijk van andere handelsnetwerken?

De koopmansfamilie Hudde was ook werkzaam binnen de Hanze, maar stapte op tijd over naar de VOC (Verenigde Oostindische compagnie). Eén van de familieleden vertrok naar Nieuw Amsterdam aan de Hudson, nu New York. Na de voorjaarsvakantie komt de WIC (West Indische Compagnie) aan bod met de familie De Winter. Zij vertrokken in 1773 naar ‘’de west’’, naar Zuid-Amerika. Zoon Jan Willem was pas 12 jaar. Later verwierf hij bekendheid als admiraal. Minder bekend is dat de man plantagehouder was. 

Stephen Hendrik De La Sablonière was ook millitair, trouwde een Kamper meisje en werd gouveneur van een Nederlandse kolonie in ‘’de west’’. Zijn nazaten bezaten tot ca. 1825 plantages.De reeks eindigt met Everdina Marius, een slavin in het 19e eeuwse Kampen. 

De cursus wordt gegeven op 4, 11, 18 februari en 11 en 18 maart van 14:00 tot 15:30 uur. Mogelijk wordt een lezing gecombineerd met een wandeling. Deelname voor alle vijf middagen kost € 100. Inschrijven per onderwerp is ook mogelijk, dan bedraagt de prijs 25 per middag. Aanmelden kan via kunst@cultuurzien.nl of bel met (038)331 10 24.