Afbeelding
Foto: Pixabay

Op stap met Kamper dienstbodes

maandag 29 mei 2023 14:00

KAMPEN - Op maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag, houdt cultuurZIEN een stadswandeling langs Kamper dienstbodes en hun werkgevers in wijk 1. De wandeling start om 14:00 uur op de Koornmarkt voor villa Het Gouden Hart.

De wandeling gaat over de molenaarsgezinnen Ruijs en Reijnders, waarvan de molens voorbij de Venepoort aan de IJsseldijk stonden. Bij de joodse winkeliers aan het begin van de Oudestraat werkten vaak dienstbodes van Schokland. Harm van Keulen, bakkersknecht bij bakker Hoogenkamp in de Venestraat, was de zoon van een held tijdens de watersnood van 1825. In de Graafschap woonde veel personeel van de Rijn IJssel Stoomvaart Maatschappij (RIJSM), waarvan de werf buiten de Venepoort lag. Verder worden Gijsbert Berk en dienstbode Johanna Kannegieter belicht.

Dienstbode zijn was een veel voorkomend beroep voor jonge vrouwen in de periode tussen 1800 en 1950. Vaak was het een baantje voor minder gesitueerden om thuis wat extra geld in het laatje te brengen. Maar lang niet alle dienstbodes bleken van eenvoudige komaf. Er waren in deze periode ook veel huishoudens met personeel. Men had een dienstbode en/of een knecht; voor overdag of inwonend. Het doen van het huishouden was een activiteit die vrouwen de gehele dag bezighield. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de komst van wasmachines, stofzuigers en koelkasten de dienstbodes overbodig. Tegenwoordig is dienstbode een vrijwel verdwenen beroep.

CultuurZIEN deed onderzoek naar Kamper dienstbodes en hun werkgevers. Dat gaf een bijzondere blik in het leven van Kamper huishoudens in de 19e eeuw. Daarnaast wierp het licht op meer namen dan de algemeen bekende Kamper families. Via de dienstbodes werd ook inzicht verkregen in het karakter van een wijk. Inmiddels is het onderzoek naar de dienstbodes in de jaren 1850 - 1860 in wijk 1 afgerond. Wijk 1 was de wijk rond de St. Nicolaas- of Bovenkerk.

Deelname aan de wandeling kost € 10. Leden van het Nutsdepartement Kampen krijgen 10 procent korting. Aanmelden via kunst@cultuurzien of (038)331 10 24.