Op stap met Kamper Dienstbodes

maandag 29 mei 2023 14:00 t/m 15:30

Op maandag 29 mei, tweede Pinksterdag, organiseert cultuurZIEN een bijzondere stadswandeling. De wandeling start om 14.00 uur. Verzamelpunt is het plein voor villa ‘’Het gouden Hart’’ aan de Koornmarkt. Dat is ook het eindpunt. De deelnamekosten bedragen € 10, - p.p..

Dienstbode is nu een vrijwel vergeten beroep, maar een eeuw geleden was een groot deel van de vrouwelijke beroepsbevolking werkzaam als dienstbode. Ook in Kampen waren in talloze huishoudens dienstbodes te vinden. Vaak uit Kampen, maar soms ook van verder weg. Kampen werd ook gebruikt als tussenstation, op weg naar ‘’een dienstje’’ in Amsterdam.  Na  de Tweede Oorlog veranderde het huishoudelijke werk sterk. Er kwamen stofzuigers en wasmachines. Het beroep van dienstbode verdween daardoor bijna helemaal.

Op 29 mei voert de wandeling langs een selectie van woon- en werkhuizen van Kamper dienstbodes in wijk 1, het Bovenkwartier. De wandeling brengt ons langs de molenaarsgezinnen Ruijs en Reijnders, waarvan de molens voorbij de Venepoort aan de IJsseldijk stonden. Bij de joodse winkeliers aan het begin van de Oudestraat werkten vaak dienstbodes van Schokland. Harm van Keulen, bakkersknecht bij bakker Hoogenkamp in de Venestraat, was de zoon van Gerrit Jansen van Keulen, kastelein in buurtschap de Zande. Veel bewoners van de Graafschap waren betrokken bij de Rijn IJssel Stoomvaart Maatschappij (RIJSM), waarvan de werf buiten de Venepoort lag. Wandelen langs dienstbodes  geeft op bijzondere wijze een inkijkje in het 19e eeuwse Kampen.

Vooraf aanmelden voor deelname aan de wandeling kan via kunst@cultuurzien.nl of bel. (038)331 10 24.