Afbeelding
Foto: Pixabay

Wandeling langs Kamper dienstbodes rond Bovenkerk

maandag 29 mei 2023 14:00

KAMPEN - Op maandag 29 mei, tweede Pinksterdag, houdt cultuurZIEN een stadswandeling langs Kamper dienstbodes en hun werkgevers in wijk 1. De wandeling start om 14:00 uur op de Koornmarkt voor Villa Koornmarkt.

De wandeling gaat over de molenaarsgezinnen Ruijs en Reijnders, waarvan de molens voorbij de Venepoort aan de IJsseldijk stonden. Bij de joodse winkeliers aan het begin van de Oudestraat werkten vaak dienstbodes van Schokland. Harm van Keulen, bakkersknecht bij bakker Hoogenkamp in de Venestraat, was de zoon van een held tijdens de watersnood van 1825. In de Graafschap woonde veel personeel van de Rijn IJssel Stoomvaart Maatschappij (RIJSM), waarvan de werf buiten de Venepoort lag. Verder worden Gijsbert Berk en dienstbode Johanna Kannegieter belicht.

Deelname kost € 10. Leden van het Nutsdepartement Kampen krijgen 10 procent korting. Aanmelden via kunst@cultuurzien of (038)331 10 24.