Afbeelding
Unsplash.

OM: veroordeelde inbreker in bedrijfsbusjes Kampen slaat opnieuw toe

· leestijd 1 minuut 112

ZWOLLE (JPZ) – Een 50-jarige Kampenaar die in 2019 veroordeeld is voor inbraken en pogingen daartoe in zeven bestelbusjes, zou opnieuw hebben toegeslagen. Tegen de 50-jarige Kampenaar is dinsdag 8 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist.

G. B. werd tijdens de strafzaak in 2019 nog ‘een plaag voor Kampen’ genoemd door de officier van justitie. B. kreeg toen 8 maanden cel voor diverse inbraken in bestelbusjes en liep tegen de lamp toen hij een ‘lokbus’ van de politie openbrak. Dinsdag stond hij terecht voor opnieuw acht inbraken in bestelbusjes gepleegd in april 2019. Nu was het een oplettende agent die hem ‘s nachts volgde en hem, volgens de officier van justitie, op heterdaad aanhield. Uit het strafdossier blijkt hoe twee agenten in de nachtelijke uren in Kampen een man achtervolgen die schijnbaar loopt te scharrelen rond bedrijfsbusjes. Een agent hoort een ruit sneuvelen. Als de man wordt opgepakt, blijken inderdaad uit dat busje goederen te zijn gestolen.

Bij een doorzoeking in zijn woning werden diverse gereedschappen gevonden die uit bestelbusjes kwamen die allemaal in april 2019 zijn opengebroken. B. was dinsdag niet in de rechtszaal aanwezig. Hij is afhankelijk van het openbaar vervoer, dat al hapert door winterse omstandigheden, en heeft geen geld om een kaartje te kopen, aldus zijn advocaat. B. ontkent de diefstallen. Ja, er zijn gestolen goederen in zijn woning aangetroffen, maar daar lopen meerdere mensen in en uit. Ook wordt B. verdacht van een diefstal uit woonzorgcentrum IJsselheem. Een decoupeerzaag met het logo van de zorginstelling is bij hem thuis aangetroffen. Voor de officier van justitie is de zaak duidelijk. Hij eiste 8 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk. In mei 2019 kreeg B. al 8 maanden cel opgelegd voor de reeks diefstallen van eind het jaar ervoor.

Volgens zijn advocaat Roel van Faassen gooit het OM iets te makkelijk een reeks van feiten op het bordje van zijn cliënt. Na een oproep op Facebook van de politie reageerde een getuige dat ze ‘s nachts een persoon met twee cirkelzagen over straat zag lopen. Haar signalement, plofkop en ruw uiterlijk, leek absoluut niet op dat van B. ,,Ik wil hiermee zeggen: er gebeurt veel meer ‘s nachts in Kampen.’’ IJsselheem claimt 2.800 euro schade te hebben geleden, maar dat was voor de diefstal van laptops en printers. Op camerabeelden is te zien dat een man die op B. lijkt met een tas wegloopt waar die spullen nooit in passen, aldus de raadsman.

Het vonnis volgt op 23 februari.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 3 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 15 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 23 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57