Afbeelding

Ganzenjacht hoeft niet gestopt te worden van Raad van State

112

DEN HAAG - Ondanks twijfels over de weer gestarte ganzenjacht in de provincie Overijssel vindt de Raad van State het nog niet nodig om de jacht nu stil te leggen. Dat heeft de Raad woensdag bekendgemaakt in een spoedprocedure die werd aangevraagd door Vogelbescherming Nederland.

Het is de tweede keer binnen een maand dat de Raad zich met de ganzenjacht moest bemoeien. De rechtbank in Zwolle besliste eerder dat de jacht op ganzen in en nabij Europees beschermde natuurgebieden als Zwartemeer, Wieden, Weerribben en Ketelmeer tot 1 maart moest worden stilgelegd. Vogelbescherming stapte vervolgens naar de Raad van State om verlenging van het jachtverbod te vragen.

Intussen liep er ook een bezwarenprocedure van Vogelbescherming bij de provincie. Vogelbescherming vroeg de provincie om een jachtverbod, omdat dit gebeurde zonder de vereiste natuurvergunning.

Maar de provincie gaf niet thuis. Ook niet toen de Raad van State besliste dat de provincie vóór 1 maart met een officieel standpunt moest komen in de discussie over de natuurvergunning. De provincie vindt vooralsnog dat zo'n vergunning niet nodig is, maar heeft daarover nog niet een definitief oordeel gegeven.

Door die vertragingen bij de provincie is de jacht intussen weer gestart om schade aan de graslanden van agrarische bedrijven te voorkomen. De Raad van State oordeelt dat niet is uitgesloten dat er toch een natuurvergunning nodig is. Maar het gaat de Raad nu te ver om daarom de jacht meteen stil te leggen. Nader onderzoek is volgens de Raad nodig om te zien of een natuurvergunning voor de jacht vereist is.

Vanwege het getreuzel door de provincie heeft de Raad van State nu wel een dwangsom aan de provincie opgelegd. De provincie moet vóór 1 april met een officieel standpunt komen. Zo niet, dan treedt de dwangsom in werking. En die kan weer worden omgezet in een boete van maximaal 10.000 euro.