Fotobijschrift foto 1: Moeder Anneke voorganger Vrijzinnige Gemeente Kampen.
Fotobijschrift foto 1: Moeder Anneke voorganger Vrijzinnige Gemeente Kampen.

Ik geloof het wel… De tien geboden

· leestijd 1 minuut Algemeen

In de column 'Ik geloof het wel...' schrijft Anneke van der Velde - voorganger Vereniging van Vrijzinnigen- over geloven. In de reeks over de 10 geboden probeert ze de oude leefregels betekenis te geven voor deze tijd. Daarbij haakt ze aan bij de 'Bijbelclub' die dit jaar rond dit thema plaats vindt in de Levensbron.

Een weekje geleden verzamelde de ‘Bijbelclub’ van de vrijzinnigen zich voor het nieuwe winterprogramma in de Levensbron. We zijn ooit begonnen met het lezen van de Bijbel in twee jaar. Van kaft tot kaft. Dat gaf mooie en betekenisvolle gesprekken. Vorig jaar hebben we ons gebogen over bizarre, vreemde Bijbelverhalen, afgewisseld met mooie. En dit jaar gaan we de 10 geboden bespreken.

Een wat bijzonder onderwerp voor ‘ruimdenkenden’ in het geloof. Niet voor niets is ‘vrijheid’ ons jaarthema. Er was ook wat gemopper van tevoren. Moeten we dat nou wel doen, die oude 10 geboden van stal halen waarmee zovelen in hun jeugd om de oren zijn geslagen? En dat kwam ook volop aan de orde, die eerste avond. Hoe mensen het al benauwd krijgen bij de aanhef, en meteen de donderende stem van de dominee van hun jeugd hoorden die de geboden elke zondag op hen afvuurde. Het geweten van veel mensen is erdoor gevormd. En dat mooi, maar niet als er voortdurend in je achterhoofd een stemmetje spreekt dat alles wat je denkt en doet zondig en verboden is. Dat kan een mens een leven lang neerdrukken, en ertoe leiden dat je nooit een Bijbel meer wilt inzien.

Wat helpt het dan om met elkaar te ontdekken dat die 10 geboden -of de 10 woorden of beloften zoals ze ook wel worden genoemd- juist verteld zijn in een verhaal van bevrijding. Dat ze duizenden jaren geleden werden opgeschreven om te benadrukken dat het volk van Israël pas echt bevrijd zou zijn uit de slavernij van Egypte als het deze geboden als richtlijn zou nemen. Vertaald naar deze tijd: vrijheid komt pas wezenlijk tot stand als je je eigen vrijheid gewetensvol beperkt. Door bijvoorbeeld eerlijk te zijn, vertrouwen te geven, zorg te hebben voor de schepping, geen eigentijdse afgoden te aanbidden. Dat lukt lang niet altijd, en daarin hoef je elkaar en jezelf niet te veroordelen. In het grote bevrijdingsverhaal van de Eeuwige met zijn volk zijn liefde en genade immers belangrijke ijkpunten.

Die avond in de Levensbron hebben veel mensen met andere ogen de 10 geboden gelezen, en hebben we met elkaar besproken wat ze vertaald naar onze tijd, en in onze levens kunnen betekenen. Als ‘wegwijzers naar de vrijheid’ zoals Anselm Grün zo mooi zegt.

De volgende ‘Bijbelclub’ is op 21 oktober. Dan nemen we de eerste twee geboden onder de loep. Welkom!

Anneke van der Velde

voorganger Vereniging van Vrijzinnigen

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00