Foto van links naar rechts: Rene Bronwasser
Foto van links naar rechts: Rene Bronwasser Labrini Gouma - SoundForce Promotions.

Off The Record presenteert zwaarste en meest experimentele plaat Stone in Egypt

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Hij is eigenaar van een platenlabel, uitbater van een muziekzaak, organisator van een Rock/metal festival en al sinds 1997 de drijvende kracht achter de band Stone in Egypt. Tjeerd de Jong is bijna iedere minuut van de dag met muziek bezig en de nieuwe projecten volgen elkaar in rap tempo op. Afgelopen weekend vond de officiële release plaats van het vijfde album van Stone in Egypt.

Toen hij uit de kamer van z’n broer het gitaargeweld van het debuutalbum van Van Halen hoorde komen, wist Tjeerd meteen: ‘dat wil ik ook’. Niet persé spelen zoals de onnavolgbare virtuoos Eddie van Halen, maar in ieder geval iets op de gitaar. Z’n eigen stijl vond hij na het luisteren van platen van Black Sabbath en nadat een achterbuurman, Ian McAulay hem enkele Rock ’n Roll akkoorden en een pentatonische ladder leerde. “Als je die kunt, kun je (bijna) alles spelen, vertelde hij me lachend”, aldus Tjeerd. “En hij had gelijk. Het opende een nieuwe wereld voor me. 90 procent van wat ik speel is nog altijd op die lessen gebaseerd.”

Kyuss

Het fundament was gelegd, en Tjeerd ontwikkelde in de loop der jaren al snel een eigen stijl. Die werd in de jaren negentig zwaar beïnvloed door bands uit de Grunge en de Stoner. Met name door de band Kyuss waarvan enkele leden later het voor het grote publiek bekendere Queens of the Stone Age oprichtten. Kenmerkend voor die sound is de heavy, slepende, donkere gitaarsound die ook te horen is op het laatste album van Stone in Egypt.

“Bruut, luid, strak en vuig”, zo omschrijft Tjeerd zelf de sound van het nieuwe album dat hij in mei 2019 opnam met de in de scene legendarische Berthus Westerhuis. En zo knalt het ook uit de speakers als Tjeerd z’n nieuwste plaat laat horen. “We zijn op deze plaat experimenteler te werk gegaan dan in voorgaande jaren. Veel tempowisselingen en telverleggingen. Sinds ons vorige album zit Ingmar Regeling weer achter de drums en ik denk dat het mede dankzij hem is dat het tempo op sommige nummers zeker voor het genre behoorlijk hoog is komen te liggen.”

Experimenteel

Tjeerd zet een nummer op dat het tempo inderdaad behoorlijk opvoert met dubbele bassen op de drum en een furieuze gitaarsolo. “Normaal ben ik helemaal niet zo van het snelle spel”, merkt hij op. “Maar deze track vroeg erom en eigenlijk vloeide hij zo uit m’n vingers, voortgestuwd door de energie van het nummer. Ook qua zang heb ik wat bijzondere dingen gedaan. Ik heb normaal een manier van zingen die wellicht wat doet denken aan Ozzy Osbourne, maar op deze plaat heb ik een paar nummers behoorlijk ruig gezongen. Het is hierdoor een van onze zwaarste en afwisselendste platen geworden.” De plaat Tectonic Electric van Stone in Egypt is sinds afgelopen weekend op vinyl en cd te verkrijgen bij Off The Record, Koornmarkt 24, Kampen. offtherecordlabel.bigcartel.com en is natuurlijk verkrijgbaar bij platenwinkels en online stores. Voor de vinyl liefhebbers is het album als limited edition in een bijzondere kleur verkrijgbaar. Op vrijdag 20 december vindt de albumpresentatie plaats in Hedon in Zwolle.