Afbeelding

Bewoners Trekvaart houden kap Essen met succes tegen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(Door Nick de Vries)
IJSSELMUIDEN - Bewoners van de Trekvaart kunnen voorlopig nog even genieten van de door hen geliefde Essen. De gemeente was begonnen met de kap van de ruim vijftig jaar oude bomen, omdat ze volgens deskundigen waren aangetast door Essentaksterfte. De buurt ging naar de rechter en met succes. De kap moest, nadat al 19 bomen waren geveld, alsnog worden stopgezet.

De gang naar de rechter werd ondernomen door buurtbewoner Elise van Heck die namens 37 huishoudens aan de Trekvaart wilde voorkomen dat alle 77 bomen tegen de grond gingen. Op 7 november liet zij het college al weten dat wat de buurt betrof een deugdelijke onderbouwing voor de kap ontbrak. De gemeente wachtte de uitspraak van de rechter niet af en velde de eerste negentien bomen. Op 26 november maakte de rechter bekend dat de onderbouwing inderdaad niet voldoende was en dat de gemeente moest stoppen met kappen.
“Wij hebben een rapport van de Universiteit van Wageningen waarin staat dat kappen niet de oplossing is”, stelt Van Heck. Bovendien heeft zij een deskundige gevonden die dit onderschrijft. “Het zou de gemeente sieren om deze onafhankelijke deskundige in te schakelen. En het zou ons leven een stuk fijner maken als de politiek ons en andere bewoners serieus neemt.”
De gemeente laat in reactie op vragen van De Brug weten dat er inderdaad voorlopig niet gekapt gaat worden, maar dat de gemeente van de rechter de mogelijkheid heeft om de motivatie te laten onderbouwen door een onafhankelijke deskundige. “Voor volgende kapaanvragen betekent het dat we onze kapprocedures nog eens goed tegen het licht gaan houden, om dit soort zaken te voorkomen.”

Essentaksterfte
De gemeente staat echter nog altijd achter haar besluit om de bomen te kappen. “De gemeente heeft drie boomdeskundigen in dienst die alle bomen zorgvuldig controleren om gevaarlijke situaties voor te zijn en te voorkomen. Hier is sprake van essentaksterfte, waardoor het merendeel van de essen in slechte staat is. Omdat de weg gerenoveerd wordt, is dit een goed moment om de essen te vervangen voor verschillende variëteiten van elzen. Deze uitspraak betekent dat na de renovatie van de weg op een later moment mogelijk alsnog aangetaste bomen vervangen worden.”
Essentaksterfte is een boomziekte die door heel Europa jonge en oude bomen aantast. Meer dan de helft van de in Nederland aanwezige Essen is aangetast en de meeste bomen overleven de aantasting niet. Zieke Essen vallen makkelijk om en besmetten gezonde essen. Experts verschillen van mening over de aanpak van de ziekte. Staatsbosbeheer stelt dat het noodzakelijk is de aangetaste bomen te verwijderen. Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen stellen echter stellen echter dat bomen in stedelijk gebied, waar een lagere infectiedruk is, minder snel volledig afsterven en dat het belangrijk is om de es zoveel mogelijk te sparen. “Als dit geen gevaar oplevert, kan de boom met rust worden gelaten om af te wachten of de boom in staat is om de uitbreiding van de ziekte zelf te stoppen.”
De omwonenden van de Trekvaart zijn overigens niet de enige die de handelswijze van het college afkeuren. Op Facebook liet de Kamper PvdA-fractie weten dat de partij ook zeer verbaasd is door de gang van zaken. Zij heeft een brief gestuurd aan het college waarin zij opheldering eist. Waarom is de kap gewoon doorgegaan, terwijl de bezwaarprocedure nog liep? “Op deze manier geef je als gemeente het signaal af dat je niet bereid bent om te luisteren naar argumenten van burgers.”

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57