Afbeelding

Sherry-uurtje doen?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

In de jaren zeventig was het een hype onder huisvrouwen: sherry drinken. Soms ’s morgens al. Waar dit fenomeen vandaan komt, blijft een raadsel. Wel jammer dat het hierdoor vooral als oudewijvendrankje wordt gezien, terwijl sherry volgens kenners een heel bijzondere wijn is.

Wie wel eens een vakantie in het Spaanse Andalusië heeft doorgebracht en daar met een heuptasje om een citytrip door bijvoorbeeld Jerez heeft gemaakt, heeft mogelijk wel eens de wijn op de kaart zien staan. De wijn wordt samengesteld uit twee verschillende druivensoorten. Het was in het begin een vrij exclusief drankje, voorbehouden aan de happy few. Het schijnt dat wijlen koningin Juliana er een zwak voor had.

Mogelijk heeft dat de dames over de streep getrokken, want niet veel later werd het een trend om sherry te drinken en spraken mensen zelfs over een sherry uurtje. Marketingjongens zagen mogelijkheden. In de jaren zeventig waren er verschillende reclamespotjes op televisie die de wijn aanbevolen. Osborne sherry is daar een voorbeeld van. En wie kent niet ‘het geheim dat je deelt met Sandeman’. Supermarkten sprongen er gretig op in en haalden kratten vol sherry in huis. De consument eveneens.

Sherrydieet was geboren

Het hek was van de dam. Er kwam zelfs een sherrydieet (biefstukje, sla en twee glazen sherry.. hoe kom je erop) en menig huisvrouw deed een paar scheuten sherry door welke maaltijd dan ook. Volgens kenners werd de vraag ernaar zo groot, dat het niet bij te houden was en uiteindelijk de kwaliteit van de wijn eronder ging lijden.

‘Op het hoogtepunt van de hype waren Nederland en Engeland samen verantwoordelijk voor tachtig procent van de totale sherrymarkt. Sherry werd steeds goedkoper en je het kon zelfs in twee-literflessen krijgen- maar altijd slechts in twee soorten: medium en dry,” was een aantal jaren geleden in een artikel te lezen.

Sherry was not-done

Het zijn de jaren dat huisvrouwen elkaar in nieuwbouwwijken opzoeken en soms in de ochtend al aan de sherry zitten. Of dat werkelijk waar is? In ieder geval luidde dit verhaal de afgang van de sherry in. Het drankje verloor aan decorum en op een gegeven moment was het zelfs not-done om nog sherry te drinken.

Toch blijkt in de stad Jerez, waar de sherry vooral vandaan komt, de drank nog niets aan populariteit verloren te hebben. Daar begrijpen ze dat het een mooie drank is. Er zijn tabanco’s, zogenoemde sherrybars, waar heel veel soorten sherry (rechtstreeks uit het vat) worden geschonken. Vergelijk het met kroegen met de speciaalbiertjes van nu. Je drinkt de sherry er samen met een paar olijven, plankje ham of stukje kaas.

Alcohol in Vinexwijken

Of sherry weer terugkomt als ‘mooie Spaanse wijn’ is de vraag. Vanaf 2014 wordt geprobeerd het weer op de kaart te krijgen. Topkoks, hotelscholen. Ze worden bestookt met sherry marketing. Maar het mag niet meer gaan zoals in de jaren zeventig. Van hype naar debacle. Sherry mag dan ook niet langer gelinkt worden aan overmatig alcoholgebruik in Vinexwijken.

De vraag anno 2019 is of er in trendy nieuwbouwwijken, die we nu ook weer hebben, een fles sherry te vinden is in de wijnklimaatkast inbouw. Het zou de eerste stap kunnen zijn naar een herleving van deze bijzondere wijn.

Tip!

Wel een tip. Er zit nog altijd meer dan vijftien procent alcohol in. Dus schenk het, net als in die jaren zeventig, in kleine glaasjes.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden