Afbeelding
Foto Tennekes

Kavóca luidt advent in met gloedvol ‘Glory to God!’

· leestijd 2 minuten Algemeen

24e adventsconcert in Engelse traditie

Veel muziekliefhebbers kwamen zaterdagavond 30 november jl. door de mistige kou om getuige te zijn van Kavóca’s 24e adventsconcert. Als een rode draad liep het thema ‘Glory to God!’ door alle liedteksten. In een vlot tempo leidde dirigente Luthine Postuma koor en samengesteld orkest door de avond heen, in een afwisselend en stijlvol programma.

Diverse bezettingen en stijlen

Deze variëteit werd versterkt door de diverse uitvoeringsvormen: solozang van respectievelijk Lucie Tromp, Chris Postuma, Yvonne Boerdam en Heleen Keizer; door verschillende samenstellingen van koorzang en door de medewerking van Kavóca Young4. De jongelui groeien elk jaar in hun rol en hadden duidelijk plezier in het zingen.
En niet alleen zij. Ook het koor was gedreven. En de toehoorders konden zich uitleven in de samenzang. In elke bezetting kwam de zuiverheid van de Kavócazang boven drijven. Dat was ook goed te horen als er a capella werd gezongen, zoals bij het Gregoriaanse ‘Hodie Christus natus est’, gezongen door vrouwenkoor. Ik waande mij in een vrouwenklooster.

Zevental thema’s

Het programma was ingedeeld in zeven thema’s en met passende werken ingevuld. Gert Mink verzorgde de verbindende lezingen. Centraal in het concert stonden dit jaar delen uit cantate 140 ‘Wachet auf ruft uns die Stimme’ van J.S. Bach. Koor en orkest bleven heel goed in het strakke tempo! Deze cantate is een blijvende oproep aan de wereld van vandaag: ‘Wees waakzaam!, er is meer tussen hemel en aarde...’ en ‘Gods welbehagen is voor iedereen’. Verder klonken er een aantal werken uit de Messiah van G.F. Händel. Ook deze werken werden prachtig instrumentaal begeleid. Dit alles met de Buitenkerk als schitterend decor, mede door de inspirerende aankleding, geluid en verlichting van Arjan Vahl.

Melodieuze carols

Kavóca bracht deze avond verder enkele titels ten gehore uit voorgaande jaren, maar in nieuwe arrangementen, zoals ‘Carol of the bells’, dit jaar naar een arrangement van Libera. En gelukkig was er ook weer ruimte voor enkele werken van John Rutter. Zijn melodieuze en soms haast filmische carols zijn elk jaar een verademing om naar te luisteren, zoals ‘Look at the world’ en ‘O, holy night’. Beide van ingetogen naar forte: ‘His power and glory ever more proclaim!’ Een verrassend werk was ‘Tomorrow shall be my dancing day’, één van de traditionele carols die het hele leven van Jezus beschrijven. Het klinkt als een soort bruiloftsdans, op te vatten als uitdrukking van de liefde tussen God en de mensen. Het leek wel of de mensen in de banken zachtjes meedeinden...

Instrumentale bezetting

Een samengesteld orkest verzorgde de muzikale ondersteuning, aangevuld met Jurjan Lipke op kistorgel en piano. Ensemble en instrumentalisten waren letterlijk en figuurlijk goed op elkaar ingespeeld. Met als passende afsluiting voor koor en samenzang Bachs ‘Gloria sei Dir gesungen’. Een daverend applaus viel dirigente, zangers en orkest dan ook aan het eind van het concert ten deel. En zo gingen we uiteindelijk in vertrouwen en verwachtingsvol de kou weer in, met de nagalm in de oren van ‘Des sind wir froh i-o, i-o! Ewig in dulci jubilo!’

Een bezoeker

Komende optredens van Kavóca

* zondag 15 december 19.00 uur Lessons and Carols in De Bron te IJsselmuiden
* zondag 22 december 19.00 uur Lessons and Carols in PKNkerk te Lunteren
* dinsdag 24 december 22.00 uur kerstnachtdienst in de Westerkerk te Kampen

Afbeelding