Afbeelding
Tennekes

6 vragen over Kerst in Oud Kampen

· leestijd 3 minuten Algemeen

Nog een week dan vindt de twintigste editie plaats van Kerst in oud Kampen. Een speciale jubileumeditie waarvoor de organisatie nog grootser dan ooit uit gaat pakken. De Brug stelde 7 vragen over Kerst in Oud Kampen aan zakelijk directeur Emma Quilligan.

Wat is er gedaan om deze jubileumeditie nog bijzonderder te maken dan voorgaande jaren?

“We hebben gesprekken gevoerd met mensen die al jarenlang betrokken zijn en hen gevraagd wat zij het liefst nog eens terug zouden zien van 20 jaar Kerst in Oud Kampen. Diezelfde vraag hebben we aan bezoekers gesteld. Zowel bij betrokkenen als bij het publiek kwamen een paar acts duidelijk naar voren als favoriet en dat hebben we als uitgangspunt genomen voor het programma voor de 20e editie. Zo worden de lichtstraat en lasertunnel in de Buiten Nieuwstraat nog spectaculairder dan voorheen en hebben we op veler verzoek de ganzenparade gevraagd om weer te komen. Vanaf 16.30 uur zullen zij ieder uur vanaf de Nieuwe Markt, door de Gasthuisstraat en de Oudestraat hun ganzenpas laten zien.”

 

Hoe gaan jullie alle bezoekers rondleiden, zonder dat het te druk wordt?

“Het parcours is gelijk aan vorig jaar maar ieder jaar leren we weer hoe we dingen beter neer kunnen zetten, hoe we het publiek duidelijk kunnen maken hoe ze moeten lopen en hoe we de afzettingen het beste kunnen plaatsen om onbewust ‘sturend’ te werken. Dit zorgt voor een ongedwongen route, soms wel druk maar niet benauwend. Dat mensen even moeten wachten is niet erg, als je maar niet het gevoel hebt dat je vast staat.”

Als je slechts één onderdeel aan bezoekers zou mogen tippen. Welke zou het dan zijn en waarom?

“Dat is de moeilijkste vraag die je mij kan stellen en ik doe veel mensen tekort als ik hier een antwoord op zou geven. Want heel veel onderdelen zijn prachtig en ieder programma heeft zijn eigen meerwaarde in het geheel. Maar…. Er is wel een project dat nieuw is, waar heel veel (vrijwillige) uren in zitten en wat er ontzettend spectaculair uit ziet: Steampunk. Het is een enorm kunstproject met bewegende onderdelen, radars, licht en stoom. Als je goed kijkt, ontdek je steeds andere onderdelen. Je vindt Steampunk aan de Oudestraat voorbij het Van Heutszplein (voor de Zwijssenschool) dus als je het parcours volgt kom je er vanzelf langs.

Daarnaast komen de Saurussen om 17.00 en 19.30 uur als een karavaan over het parcours, vanaf de Gasthuisstraat / Koeplein helemaal tot aan de Hagenpoort. Die moet je ook niet missen, want die zijn speciaal voor het jubileum ingevlogen! En natuurlijk alle acts van Ventura, bewoners in het Keizerkwartier, Buiten Hofstraat en Buiten Nieuwstraat, inzet van (horeca)ondernemers langs de route en andere betrokkenen, alles is de moeite waard om te bezoeken.

Op onze nieuwe website www.kerstinoudkampen.nl staat het complete programma heel overzichtelijk en we zorgen voor hele levendige social media activiteiten met speciale reporters, dus iedereen die wil kan het festival optimaal beleven.”

 

Omschrijf in een paar zinnen jouw complete Kerst in Oud Kampen-gevoel?

“De week voor kerst heeft altijd een bijzondere sfeer: mensen zijn vaak in een feestelijke stemming, we praten met elkaar over het jaar en de toekomst, vaak zie je rond de kerst mensen die je misschien niet zo vaak ziet. Kerst in Oud Kampen draagt hieraan bij en daarin zit ook het echte Kerst in Oud Kampen-gevoel: samen genieten van mooie dingen, je laten verrassen als publiek of zelf meedoen met het festival. Als het goed is, blijft er na een bezoek aan Kerst in Oud Kampen een gevoel van verwondering, beleving en vrolijkheid achter.”

 

Wanneer is deze editie voor jou geslaagd?

“Wanneer het publiek heeft genoten van het programma, wanneer er geen noemenswaardige incidenten zijn geweest, wanneer alle bedachte act en decors en aankleding goed uit de verf komen, wanneer bewoners en ondernemers tevreden zijn en boven alles: wanneer alle deelnemers en vrijwilligers een fijne week en weekend hebben gehad!”

Zijn er verder nog zaken die je onder de aandacht zou willen brengen?

“1. De markt staat zaterdag op de Nieuwe Markt. 2. Het zou heel fijn zijn als bewoners langs het parcours willen zorgen dat fietsen en andere objecten uit het straatbeeld weg zijn en ook het Koeplein / voor het oude postkantoor is veel mooier zonder heel veel fietsen! Er zijn fietsenstallingen langs de Burgwal (ter hoogte van de Nieuwe Markt) en langs de IJsselkade (pleintje tegenover de palingboot en onder de brug). 3. We zoeken nog vrijwilligers voor zondagavond, om te helpen met het opruimen! Een paar uurtjes sjouwen helpt enorm, dus als je zondag 22 december vanaf 20.30 uur beschikbaar bent kan je mailen naar info@kerstinoudkampen.nl”

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 10 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 11 uur geleden