Afbeelding
Fred Sollie

Excellente uitvoering Mariavespers Monteverdi

Algemeen

(door Fred Sollie)
KAMPEN – Aan je stoel genageld door zoveel schoonheid: soms komt het voor, zoals afgelopen donderdagavond in de Bovenkerk, waar de Nederlandse Bachvereniging een uitvoering gaf van de Mariavespers van Claudio Monteverdi. Eén van de mooiste werken in de kerkmuziek.

De Mariavespers zijn moeilijke materie omdat veel stijlen en invloeden er elkaar kruisen. We horen de rijke polyfonie uit de Middeleeuwen, maar ook een nieuwe experimentele stijl met meer vrijheid en devotie. De musici lieten onder leiding van de Britse dirigent Andrew Parrott duidelijk horen dat dit werk op de grens staat van renaissance naar barok, van ingetogen naar uitbundig en dynamisch.

Parrott straalde ondanks zijn leeftijd (72) een sterke muzikale vitaliteit uit die onmiskenbaar oversloeg op de musici. Soms wat te veel, want in het wonderschone ‘Sancta Maria’ waren de twee sopranen in het aanroepen van Maria nauwelijks te horen. De solostemmen werden gerekruteerd uit het crème de la crème. Waar je van ondersteboven raakte, was de tenor Zachary Wilder. Hij lijkt geboren voor grote lijnen waaraan hij subtiele vibrato’s toevoegt en lijkt je door zijn uiterst expressieve voordracht persoonlijk aan te spreken.

Al met al een uitvoering die van begin tot eind boeide. Alle clichés kunnen we uit de kast trekken: adembenemend, meeslepend, betoverend. De Mariavespers is altijd een illuster werk, maar zo mooi als in de Bovenkerk heb ik het niet eerder gehoord. Het talrijke en muisstille publiek bedankte de musici met langdurig applaus.