Afbeelding

Column: 2020 van goede voornemens naar ‘gewoon’ DOEN!

· leestijd 2 minuten Algemeen

Het is weer tijd voor goede voornemens. Reflecteren op het afgelopen jaar en nieuwe plannen maken voor 2020. Weet je welke voornemens al jaren de top 3 van goede voornemens domineert? Afvallen en meer bewegen. In de praktijk blijken deze goede voornemens vaak lastig vol te houden. Ze zijn te groot, te abstract, wat het lastig maakt om daadwerkelijk je doelen te bereiken. De voornemens zijn te vaag en liggen te ver in de toekomst. Hoe concreet zijn jouw plannen voor 2020?

Ik zelf neem me dit jaar “opnieuw” voor om duurzamer te gaan leven. Door de complexiteit is de klimaatverandering vaak een ver-van-mijn-bedshow, een wereldprobleem waar ik zelf maar weinig vat op heb. Hetzelfde zie ik gebeuren bij onze zoon. Hield hij vijf jaar geleden nog een vurig pleidooi voor het klimaat en een indringende oproep tot het verlagen van onze ecologische voetafdruk. Nu vind ik in ieder stopcontact een loze stekker, staat de verwarming lekker hoog zodat hij in een T-shirt kan rond lopen en lijkt ons huis wel een kermisattractie wanneer mijn man en ik thuiskomen na een avondje uit. De wil is er bij onze hele familie, maar het ondernemen van acties blijft wat achter. Toch moeten we met zijn allen alle zeilen bijzetten om bijvoorbeeld de klimaatbelofte 2030 te behalen.

De klimaatbelofte mag niet blijven steken in goede voornemens!
Hoe pakken we de klimaatdoelen en ook jouw (en mijn) eigen goede voornemens effectief aan? Neem je niks voor, maar neem een concreet besluit. Maak je persoonlijke doelen praktisch en klein! Doe vandaag al iets wat je dichter bij jouw doel brengt, creëer nieuwe gewoontes en wees je bewust van je grootste valkuil; smoesjes! Weet wat je wilt en geloof in het eindresultaat.

De winnende formule om je voornemens te laten slagen, is om het samen te doen. Daarom deze vraag aan jou! Ga jij in 2020 ook duurzamer leven? De afgelopen jaren hebben veel Kampenaren al laten zien dat ze in staat zijn om het verschil te maken, daardoor horen we tot de toppers in het scheiden van afval.

Hoe zet je een kleine stap in de goede richting?
Ga voor een vleesvrije dag in de week, of haal alleen boodschappen in huis die nodig zijn. Hierdoor maak je ook meteen korte metten met je decemberkilo’s. Pak vaker de fiets, je beweegt meer én bent goed voor het milieu. Neem een navy shower, kruip op de bank onder een warm dekentje, zet apparaten die je niet gebruikt uit en repareer kapotte dingen. Zo bespaar je geld én spaar je het milieu. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, eet groenten en fruit van het seizoen of verduurzaam je huis.
Je eigen ecologische voetafdruk bepalen of inspiratie opdoen voor concrete stappen? Ga naar https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/

Elke concrete stap maakt jou een milieuvriendelijker persoon!

Veel succes met jouw goede voornemens. Het afgelopen jaar geen succes gehad? Dan recycle je gewoon je goede voornemens van vorig jaar!


Jenneke Palland
trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta