Afbeelding

Eindelijk felbegeerde Nederlandse titel voor Gary Hekman

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Gary Hekman heeft een droomstart gemaakt in 2020. Op Nieuwjaarsdag won de Kampenaar in Enschede de Nederlandse marathontitel op kunstijs. En daarmee kan zijn jaar sportief gezien nu al bijna niet meer kapot. “Eindelijk heb ik deze prijs binnen.”

Hekman was in het verleden diverse keren heel dicht bij de nationale marathontitel op kunstijs, maar steeds ging het net mis. Vorig jaar ging hij in gewonnen positie onderuit door materiaalpech. In de laatste bocht trapte hij z’n schaats kapot en weer ging de nationale titel aan zijn neus voorbij. Tot afgelopen dinsdag. Dit keer verliep alles eindelijk eens volgens plan en maakte Hekman het in de massasprint af op het kunstijs in Enschede. “Je bent er steeds mee bezig dat het niet lukt. Nu heb ik het gevoel van ‘eindelijk’! Ik heb geen fouten gemaakt en gedaan wat ik moest doen. Mijn materiaal ging niet kapot en de ploeg heeft echt kneiterhard gewerkt. Het was aan mij om het af te maken. Dat is gelukt, nu wel”, aldus Hekman.

De 31-jarige Kampenaar beleeft een prima seizoen. Eerder dit seizoen pakte hij in november de eindzege bij de Trachitol Trophy. In deze meerdaagse won hij drie keer en kwam hij één keer als tweede over de streep. “Het gaat hartstikke goed. De ploeg draait fantastisch”, aldus de schaatser van AB Vakwerk. Met eindelijk de nationale titel op zak vertrekt hij straks vol vertrouwen naar Oostenrijk, waar op de Weissensee diverse grote wedstrijden op het Oostenrijkse natuurijs op het programma staan.

“Als het zo goed gaat, wil je alleen maar meer”, aldus Hekman, die niet meer droomt over deelname aan de Olympische Spelen. “Het is zo moeilijk om je daarvoor te kwalificeren. Daar moet je honderd procent voor gaan. Ik had de illusie om het erbij te doen, maar en/en gaat tenkoste van iets. Ik ben nu 31 jaar, de jaren gaan tellen. Ik wil me volledig kunnen focussen op het marathonschaatsen.”