Foto Tennekes

KV DOS Kampen trekt cruciale zege in laatste vier minuten uit het vuur

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen/Veltman hebben zaterdag een zeer belangrijke zege behaald. In Sporthal De Reeve liep DOS tegen SKF lange tijd achter de feiten aan, maar in de slotfase draaide DOS het om en boog een achterstand van drie punten om in een 24-22 overwinning. Door deze zege is DOS in de zeer spannende overgangsklasse A gestegen van de voorlaatste (zevende) plaats naar een gedeelde derde plek.

Beide ploegen hielden in het eerste gedeelte van de eerste helft gelijke tred. Daarna liep SKF weg. De bezoekers waren nauwkeurig in de afwerking. Bij DOS had het vak van Matthijs Bastiaan, Wichard van der Kolk, Linda van Keulen en Josie Vos het lastig. SKF profiteerde echter te weinig van en verzuimde om voor rust DOS op een forse achterstand te zetten. Met een 10-12 ruststand in het voordeel van de ploeg uit Veenendaal haakte DOS nog aan.

In de tweede helft speelde DOS een stuk dynamischer. Toch bleef de Kamper formatie steeds tegen een achterstand aankijken. Toch bleef DOS steeds op het vinkentouw. Met 6.34 minuten op de klok kwam SKF op 18-21 en zag het er somber uit voor DOS.

De ploeg knokte zich echter prima terug. Yvonne ten Hove scoorde via een doorloopbal. SKF liet vervolgens een grote kans onbenut, waarna Bastiaan met twee treffers DOS langszij bracht. De bezoekers kwamen vervolgens weer op voorsprong via een vrije bal, waarna Josie Vos, spelend in het andere vak, de 22-22 op het scorebord bracht.

Het stokte aanvallend ineens bij SKF en DOS was los. Met veel passie pakte de ploeg de regie in handen. Bastiaan scoorde net niet de 23-22. Vervolgens had Nikita Brehler alle tijd om aan te leggen. Ze scoorde in de dying seconds van de schietklok. Met nog 55 seconden speeltijd maakte DOS het af. Bastiaan kreeg een strafworp mee. De strafworp werd vervolgens benut. Tergend langzaam rolde de bal in de korf. Het was de beslissing van de wedstrijd. In de resterende tijd kwam DOS niet meer in de problemen.

“In de eerste helft hadden we het lastig. Vooral in ons vak. Maar we wisten wel bij te blijven”, aldus Bastiaan. “In de tweede helft hebben we dynamischer gespeeld. Ik speelde meer in de punt. Dat werkte. In de eerste helft was het vaak net niet. Vorige week konden we niet bijblijven. Dat lukte nu wel. Ik wist dat het op een gegeven moment zou knakken bij de tegenstander als we zouden scoren. Dat gebeurde.”

Bastiaan speelde een cruciale rol in deze wedstrijd. Over de strafworp was hij eerlijk. “Ik vond het geen strafworp, maar natuurlijk gooi je ‘m er wel in”, aldus de lachende dosser. Met deze zege pakte DOS belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. “Dit was heel belangrijk. Als je verliest blijf je onderin met teams op vier punten. Nu staan we op zes punten en staan we derde. Je moet punten sprokkelen. Ik denk dat we tien of twaalf punten nodig hebben.”

DOS-trainer Michaël Jongman was blij met de veerkracht van zijn ploeg. “We kwamen drie punten achter. Als je dan zo terugkomt, dan kun je alleen maar trots zijn op de hele ploeg. We kunnen nu naar boven kijken. Bij verlies hadden we achter de feiten aangelopen.”