Afbeelding

Luna Kamerkoor voert 'Ars Moriendi' uit

· leestijd 1 minuut Cultuur

Op 8 februari a.s. om 20.15 uur vindt in de Burgwal in Kampen een bijzonder concert plaats: Het Luna Kamerkoor onder leiding van Wolfgang Lange voert onder de titel “Ars Moriendi” koorwerken uit van Schütz (Musikalischen Exequien), Reger (Acht geistliche Gesänge) en Bach (Komm, Jesu, komm). Aan het concert werken zes solisten mee. Het koor wordt voor deze uitvoering begeleid op orgel en cello. Meer informatie: www.lunakamerkoor.nl .

Ars Moriendi – kunst van het sterven – was in het christendom van de middeleeuwen belangrijk. In het ideaal van het christendom stierf men verzoend met God en de wereld. Berouw over zonden en fouten, geduldig lijden en stichtelijke woorden, op het sterfbed uitgesproken, moesten de poort openen naar “het eeuwige leven” en een voorbeeld zijn voor de nabestaanden.

Tijdens het concert wordt het begrip “Ars Moriendi” vanuit historisch perspectief nader toegelicht door dr. Lies Wiersema. Martien Versteegh, auteur van het in 2019 gepubliceerde boek “Uit het leven gegrepen”, zal het begrip in een hedendaagse context plaatsen.

Het Luna Kamerkoor, opgericht in 2012, is een projectkoor voor vergevorderde amateurzangers uit heel Nederland. Het koor heeft in heel Nederland opgetreden, waaronder in Kampen.

Wolfgang Lange dirigeert naast het Luna Kamerkoor diverse andere koren, waaronder kamerkoor Mnemosyne in Nijmegen. Hij nam met het Luna Kamerkoor in de afgelopen jaren verschillende Nederlandse premières voor zijn rekening: Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles, Alec Roth’s fascinerende Earthrise, en de eerste live uitvoeringen sinds de 18e eeuw, van de Matthäuspasssion en de Lukaspassion van Johann Heinrich Rolle.

Toegangskaarten kosten in de voorverkoop (www.lunakamerkoor.nl) € 15,- en aan de zaal € 17,50.