Afbeelding
Foto Tennekes

100 jaar onderwijs: Van klassikaal rijtjes opdreunen naar chromebooks en b-bots

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - 25 jaar geleden bezochten ruim 700 geïnteresseerden de reünie van Katholieke basisschool De IJsselster in IJsselmuiden. Het toont de verbondenheid van betrokkenen bij de school en het is voor het bestuur een bevestiging van de kracht van haar visie. Inmiddels bestaat het katholiek onderwijs in IJsselmuiden ruim een eeuw en is het tijd om dat groots te vieren. Directeur Suzanne Roemeling hoopt dat de reünie ook nu weer een groot succes wordt.

“Ik ben nu anderhalf jaar actief als directeur op deze school. Toen het oude schoolgebouw in juni 2019 werd neergehaald kreeg ik de eerste steen van het gebouw uitgereikt; gedateerd 1920. Wat een historie. Ik wist meteen: dat moeten we groots gaan vieren. Honderd jaar katholiek onderwijs in IJsselmuiden, daar mag je trots op zijn.”

De steen uit Roemelings kantoor werd in 1920 door pastoor Beumer gelegd in de tegenwoordige Slenkstraat. Op deze plek verrees een drieklassige school, gebouwd op een stuk grond dat het kerkbestuur uit een erfenis gekregen had. De bouw werd mogelijk gemaakt doordat in 1917 confessioneel onderwijs (onderwijs op religieuze grondslag) financieel gelijkgesteld werd aan openbaar onderwijs. Voorheen moesten Katholieke scholen betaald worden uit privégelden, maar nu deed ook de staat een bijdrage. De katholieke IJsselmuider jeugd, die voorheen in Kampen naar school ging, of naar de openbare school aan de Dorpsweg, had nu een eigen Katholieke school in haar eigen dorp.

Zusters van liefde

In de begintijd waren de kerk, parochie en de school nog nauw verweven. Het onderwijs stond onder leiding van een geestelijke. Les kregen de leerlingen - jongens en meisjes strikt gescheiden - onder andere van nonnen, de zogenoemde Zusters van Liefde. Het kerkbestuur had de leiding over de school. In 1966 werd de school zelfstandig en werden ook de ouders meer bij het bestuur betrokken. Functies op de school werden bovendien meer en meer door speciaal aangetrokken leerkrachten vervuld.

Ida Heerschop-Kelders is al sinds 1978 op de katholieke school werkzaam en is daarmee de langstzittende leerkracht. Zij heeft de het onderwijs drastisch zien veranderen in de loop der jaren. “De lessen waren in die begintijd allemaal nog heel erg klassikaal. Leerlingen zaten in rijtjes met een schriftje en luisterden naar wat de leraar te zeggen had, ook typisch voor die tijd was het klassikaal opdreunen van de leerstof. Van interactie of persoonlijke begeleiding was geen sprake. Dat is tegenwoordig wel anders.”

Nieuwe stijl

In 2016 markeerde de school haar verhuizing naar Groenendaal met een naamswijziging en een wijziging van de huisstijl. Dit om ook van buiten te laten zien dat de school helemaal klaar is voor de 21ste eeuw. De nieuwe naam de IJsselster wil uitdragen dat kinderen niet alleen ontvanger zijn, maar zelf ook een rol spelen. “Ons motto is dat kinderen op de IJsselster samen met andere kinderen kunnen stralen”, vertelt Roemeling. “In ons nieuwe gebouw zijn de klassen geschakeld aan een groot leerplein. Midden op dit plein staat een podium en dit is de plek waar de kinderen nadrukkelijk mogen stralen.”

Van eenrichtingsverkeer is dus geen sprake meer in het nieuwe onderwijs. Kinderen worden individueel benaderd. Krijgen extra aandacht als ze dingen moeilijk vinden, worden extra uitgedaagd als het ze makkelijk af gaat en worden nadrukkelijk zelf meegenomen in dit proces. Bewustwording en eigen verantwoordelijkheid spelen een grote rol.

B-bots en chromebooks

“Wat een verandering met vroeger”, stelt Heerschop lachend vast. “We hebben nu Chromebooks, b-bots, kleine robotjes die geprogrammeerd kunnen worden, we doen aan bewegend leren. Het vraagt de nodige expertise van de leerkrachten, maar het is nodig om de kinderen de vaardigheden mee te geven die in de tegenwoordige maatschappij nodig is.”

Niet alleen de onderwijsmethode van de katholieke school is met de tijd meegegaan. Ook de grondslagen van de school zijn dat. “De katholieke visie blijft natuurlijk centraal staan”, vertelt Roemeling. “Maar wij proberen dit op een manier te brengen waarbij iedereen zich welkom voelt. Wij hebben hier kinderen van allerlei soorten komaf: Poolse, Syrische, IJsselmuider, Katholiek, niet-religieus en zo kan ik nog wel even door gaan. Iedereen is welkom en voelt zich welkom. Het christelijke van onze school komt hoofdzakelijk naar voren in kernwaarden als respect, verbinden, vertrouwen, gekend zijn. Uiteraard maken de kinderen ook uitgebreid kennis met de verhalen en rituelen uit de Bijbel, maar hierbij staat het overbrengen van de waardes centraal. Wat betekenen deze verhalen? Welke boodschap dragen ze uit en hoe zijn ze te spiegelen aan de huidige maatschappij?”

Het schoolbestuur merkt dat het uitdragen van de nieuwe visie succes heeft en ziet na enkele jaren waarin het aantal leerlingen terugliep nu weer een stijging. “Daar zal ook ons nieuwe gebouw aan bijgedragen hebben vermoed ik. Het oude was echt te krap en aan vervanging toe. We zitten hier nu op een prachtige plek en hebben een prachtig schoolgebouw. We zijn helemaal klaar voor de toekomst en hopelijk kunnen we over 100 jaar een nieuwe reünie houden. Maar nu eerst op naar de viering van 100 jaar De IJsselster.”

De reünie wordt gehouden op 19 september vanaf 17.30 uur in De IJsselster in Groenendaal hier is een tentoonstelling te bekijken waar terug wordt geblikt op de rijke historie van de school. Vandaar wordt rond 19.00 uur naar de Katholieke kerk gewandeld voor een reünie-viering onder leiding van pastoor Ton Heutink en pastoraal medewerker Jeanne Gerritzen. Om 20.00 uur gaan de genodigden richting de Hoeksteen waar ontmoetingsplekken ingericht zijn rond verschillende periodes van de school, zodat bekenden elkaar snel kunnen vinden en onder het genot van live-muziek en een drankje bij kunnen praten. Aanmelden voor de reünie kan via www.ticketlokaal.nl. Bezoekers worden direct naar de link geleid waarmee de tickets besteld kunnen worden.