Afbeelding

Gemeente Kampen treft maatregelen tegen corona

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - De gemeenteraad gaat gewoon vergaderen, maar doet dit zonder publiek. Dat is één van de stappen die de gemeente Kampen genomen heeft, naar aanleiding van de verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vrijdag 13 maart zijn de burgemeesters van de gemeenten in de regio IJsselland bijeengekomen. Zij besloten in alles de richtlijnen van het RIVM en de GGD te volgen

Burgemeester Bort Koelewijn: “We worden geconfronteerd met een heel onvoorspelbare situatie. Op dit moment worden voor Nederland ongekende maatregelen genomen om in het belang van kwetsbare mensen de zorg in de benen te houden. Er wordt een beroep gedaan op iedereen, om daar vanuit de eigen verantwoordelijkheid medewerking aan te verlenen. We moeten nog afwachten wat de effecten zullen zijn van de genomen maatregelen op het beperken en bestrijden van de ziekte. Ik sluit niet uit dat dit langer duurt dan 31 maart.”

“We beseffen dat veel mensen getroffen worden door deze maatregelen. Ouderen kunnen in een verregaand isolement komen. Mooie evenementen, waar veel voorbereiding in zit, worden ineens afgelast. Ondernemers, horeca en cultuur kunnen broodnodige inkomsten mislopen. Dit maakt de beslissing om bijeenkomsten af te blazen bijzonder moeilijk! Maar wij vinden dat we die inzet tóch van onze inwoner mogen vragen. De ernst van de situatie vraagt erom het zekere voor het onzekere te nemen. We moeten nu alle prioriteit geven aan het indammen van de verspreiding van het coronavirus.”

De te volgen lijn is duidelijk, stelt Koelewijn: Werk zoveel mogelijk thuis, vermijd contact tussen zieke en kwetsbare mensen en bijeenkomsten met méér dan honderd mensen gaan niet door. Wat wijsheid is bij kleinere evenementen, waar kwetsbare mensen toch dicht bijeen zitten? We kunnen en willen daar als burgemeester geen bindende uitspraken over doen. Maar ik wil wel een appel doen. Neem je verantwoordelijkheid door bijeenkomsten die niet nodig zijn te schrappen; door uit te stellen wat uitgesteld kan worden of door alternatieven te bedenken waardoor mensen niet of in kleiner aantal bijeenkomen.”

In de gemeente Kampen geldt verder het volgende:

Markten
De activiteit die morgen is aangekondigd rond het 225-jarig bestaan van de Plantagemarkt gaat niet door. De weekmarkten zelf gaan wél door, zowel op zaterdag als op maandag.

Gemeenteraad
De raads- en commissievergaderingen van de gemeenteraad gaan gewoon door, maar vinden plaats zonder publiek. Mensen kunnen wel gebruik maken van hun spreekrecht. Neem hiervoor contact op met de griffie van de gemeente. Raads- en commissievergaderingen worden zoals gebruikelijk live uitgezonden via de website van de gemeente Kampen: www.kampen.nl/uitzending.

Stadhuis
Het stadhuis is open en de dienstverlening in het stadhuis gaat gewoon door. De gemeente is bereikbaar, maar we vragen wel om zaken zoveel mogelijk online te regelen of waar het kan op een later moment. Dit vanwege beperkte capaciteit in het stadhuis, omdat veel medewerkers vanuit huis werken.

Stedelijk Museum Kampen
Het Stedelijk Museum Kampen is vanaf vrijdag 13 maart 2020 gesloten tot nader order. Dit betekent dat ook de opening van de nieuwe tentoonstelling 'Ammehoela! 75 jaar vrij zijn' is uitgesteld.

Kerken
De bij de Beraadsgroep van Kerken in Kampen aangesloten kerkgenootschappen maken kenbaar dat zij hun diensten en andere samenkomsten voor komende zondag en de rest van de maand beperken. Iedere kerk neemt zijn eigen besluit hierin. Dat betekent dat sommige kerken helemaal geen diensten houden en anderen met een beperkt aantal aanwezigen. Enkele kerken bieden de mogelijkheid om de dienst live via hun website te volgen of de dagen daarna terug te kijken. Neem voor de organisatie van uw kerk contact op met het kerkbestuur of informeer u via de kerkelijke media, zoals kerkbode of website.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 12 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 14 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen gisteren
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41