Piet
Piet

Slagerij Van Asselt verdwijnt na 74 jaar uit Kamper straatbeeld

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

Maar: beroemde (rook)worsten blijven verkrijgbaar in de gemeente

Door Niek Teune

KAMPEN – Na 74 jaar verlaat een bekend familiebedrijf de stad Kampen. Per 11 juli van dit jaar gaan de deuren van Slagerij Van Asselt aan de Sint Nicolaasdijk definitief niet meer open. Vlees van Van Asselt is daarmee binnenkort niet meer verkrijgbaar, maar de productie van de beroemde en geliefde worsten van de slager gaan gewoon door. “Mensen kunnen al onze unieke worsten straks nog steeds kopen bij meerdere supermarkten en verkooppunten in Kampen en IJsselmuiden.”

De geschiedenis van het slagersbedrijf gaat terug tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Jan Willem van Asselt, de vader van de huidige slager Rein van Asselt, werd slagersknecht bij zijn broer Peter in de Broederstraat. In 1946 verliet Jan Willem de slagerij van zijn broer om zelfstandig een slagersbedrijf te starten. Daarmee werd een familiebedrijf geboren. “Ik denk dat het ondernemerschap in de genen zat”, denkt Rein van Asselt hardop. Jan Willem huurde een slagerij aan de Oudestraat. In 1960 wilde hij de gehuurde slagerij graag kopen van de eigenaar. Deze wilde zijn slagerij echter niet kwijt.

Sint Nicolaasdijk

Wanneer de aankoop van de slagerij aan de Oudestraat mislukt, koopt Jan Willem de oude boerderij van de familie Van Dijk aan de Sint Nicolaasdijk. Slager Rein groeide hier samen met zijn broers en twee zussen op. “Toen wij hier kwamen, zaten wij echt aan de buitenkant van Kampen. Industrieterrein Haatland was er nog niet. We hebben anderhalf jaar in de boerderij gewoond. Toen het woonhuis klaar was, is de boerderij gesloopt en onze worstenmakerij hier gebouwd.”

In zijn nieuwe bedrijf liet Jan Willem van Asselt direct een vrieshuis maken. “Mensen konden een kluisje bij ons huren van zo’n 150 liter. Men deed er groente in, maar ook halve varkens verdwenen in de kluis.” Pal ernaast maakte de slager worst en spek klaar. “De mensen die iets in de vriezer kwamen doen, vonden dan vaak dat het zo lekker rook naar verse worst. Vaak gingen ze dan ook naar huis met wat gekocht vlees”, lacht Rein.

Slachthuis Hoogeveen

Het slachten van de dieren gebeurde tot 1977 in het gemeentelijk slachthuis in Kampen. In hetzelfde jaar kocht de familie Van Asselt het gemeentelijk slachthuis van Hoogeveen aan. “Het was een hele investering, want het slachthuis waar vroeger tientallen slagers kwamen, was nu helemaal van onszelf. Maar door de komst van de supermarkten met grote centrale slagerijen verdwenen ambachtelijke slagers. In de begintijd van het familiebedrijf waren er ongeveer 35 slagers in Kampen; je kunt ze nu op een hand tellen, denk ik”, aldus Rein.

Slagerij Van Asselt floreerde echter als nooit tevoren. “Wij deden toentertijd al heel veel aan export in binnen- en buitenland. Op een dag werden er tussen de vijfhonderd en zeshonderd varkens geslacht.” Dit duurde tot 1988. De familie moest voor miljoenen guldens investeren om de export naar het buitenland voort te kunnen blijven zetten. Uiteindelijk werd in 1995 de grond verkocht aan een projectontwikkelaar. “Er staan nu bedrijven als Beter Bed en McDonald's.”

De deuren gaan sluiten

In 1996 namen Rein van Asselt en zijn broer Peter de worstenmakerij aan de Sint Nicolaasdijk over van hun vader Jan Willem. Peter stopte in 2017 met de werkzaamheden in de slagerij. Twee van de drie dochters van Rein, Marjanneke en Renate, zijn toen in het familiebedrijf gekomen. Drie jaar later staan zij, samen met hun vader, voor een moeilijke keuze. Rein: “Om hier te kunnen blijven draaien, moet er veel geïnvesteerd worden. Dan moet je afwegingen gaan maken. Ik ben nu bijna 66 jaar oud. Het is niet meer verstandig om door te gaan op deze locatie.”

Daarmee sluit Slagerij Van Asselt vanaf 11 juli haar deuren definitief. “Wij verkopen in de winkel nu vlees en worst”, zegt Marjanneke. “De verkoop van vlees stopt, maar alle ambachtelijke worsten blijven verkrijgbaar. Mensen kunnen de beroemde rookworst, bereid met het geheime recept van onze slagerij, straks nog steeds kopen bij de negen bestaande verkooppunten in IJsselmuiden en Kampen. De supermarkten van Jumbo in Kampen verkopen niet alleen onze rookworst, maar straks onder andere ook onze hamworst, leverworst in natuurdarm, gehaktballen, balkenbrij en seizoenproducten.”

Marjanneke, Renate en Rein zetten hun werkzaamheden namelijk een dag in de week voort bij een collega-slager in Epe. “Het is de bedoeling dat ons familiebedrijf blijft bestaan. We blijven alles zelf maken van vee uit de streek; verser kan het niet”, aldus Renate.

Voor een paar medewerkers van Slagerij Van Asselt levert de verhuizing een welverdiend pensioen op. “Ineke Welink werkt hier al 31 jaar. Ze is nu 72 jaar. Arien Palland heeft twintig jaar in de zaak geholpen; haar zoon Erjan al vijftien jaar. Ook mijn moeder, Anneke van Asselt, is hier altijd op de donderdagen geweest, waar oom Piet van Asselt jarenlang het rundvee gefokt heeft en op woensdag en vrijdag in de slagerij geholpen heeft. We zijn hen dankbaar voor alles wat ze voor het familiebedrijf betekend hebben”, zegt Marjanneke.

Wat Rein, Renate en Marjanneke het meest gaan missen? “Het praatje met de mensen”, zeggen ze allemaal. “Je kent bijna alle klanten en krijgt een soort binding met hen. Je bouwt in al die jaren wel wat op. Van Asselt is een naam op zich geworden”, besluit Marjanneke.

Slagerij Van Asselt is geopend op donderdag en vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur. Op donderdag 9 juli kunt u de hele dag nog bij de slagerij terecht. Op vrijdag 10 juli is Slagerij Van Asselt nog geopend van 8.00 uur tot 13.00 uur.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.