Afbeelding

Corona laat ook de huizenmarkt niet ongemoeid

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De uitbraak van het coronavirus treft ons allemaal. Het laat ook de huizenmarkt niet ongemoeid. Het virus houdt de gemoederen goed bezig. Volgens JIP Makelaar Bas Diender blijft de huizenmarkt in Kampen net als de rest van Nederland niet buiten schot. Toch hoeven potentiële kopers of verkopers zich volgens hem in deze tijden niet ongerust te raken: “Daar waar mogelijk anticipeert de makelaardij op de beperkingen/veranderingen die dit virus met zich meebrengt.”

Diender: “Het is nu nog lastig inschatten wat de precieze gevolgen zijn voor de woningprijzen, maar het corona-effect zal ook op dat vlak te zien zijn. De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen. In Kampen leek het de laatste tijd meer op ‘bieden vanaf ’ dan afdingen op de traditionele vraagprijs.”
Of dit zo blijft? “Door het coronavirus verandert er veel, maar een aantal - voor de woningmarkt - belangrijke zaken blijft onveranderd. Allereerst is de rente laag. Naar verwachting blijft dat zo. Dat betekent dat kopers goedkoop geld kunnen lenen. Daarnaast is het woningaanbod beperkt: er zijn meer kopers dan verkopers. De schaarste blijft. Veel mensen zijn al maanden op zoek naar een koophuis. Die belangstellenden zijn niet ineens verdwenen of van gedachten veranderd”, aldus de makelaar.

Normaliseren
Volgens Diender is het natuurlijk nog te vroeg om te bepalen wat de exacte effecten voor het woningaanbod zijn: “Het voorzichtige antwoord op de vraag wat het coronavirus met de huizenprijzen gaat doen, is dat deze mogelijk iets normaliseren. De stijging gaat wellicht minder snel omdat de druk enigszins van de ketel is. Misschien is dit zelfs een gezonde beweging. Voor nu is het de verwachting dat de vraag op de huizenmarkt voorlopig gewoon voortzet. Dat geldt in ieder geval voor de makelaardij in Kampen, maar dan wel op een aangepaste - innovatieve - manier.”

Anticiperen
“Uiteraard blijf ik, net als alle makelaars, de ontwikkelingen van het coronavirus en daarmee de gevolgen voor de huizenmarkt op de voet volgen. Daar waar mogelijk anticiperen wij op de beperkingen/veranderingen die dit virus met zich meebrengt. Onder andere zal nóg meer de nadruk liggen op individuele en online bezichtigingen. Daarnaast kunnen koopovereenkomsten digitaal worden ondertekend en is videocontact via WhatsApp of Skype mogelijk. Natuurlijk blijft een ‘ouderwets’ telefoontje plegen ook altijd een optie wanneer je wilt weten hoe wij te werk gaan om in deze tijd de (ver)koop van jouw huis te realiseren.”