Afbeelding

KoopOnzeOogst: boeren en consumenten helpen elkaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Ingrijpende maatregelen rondom het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Ook telers blijven niet gespaard. De campagne 'KoopOnzeOogst' biedt telers hulp bij promotie en afzet van hun verse voorraad.

Door sluiting van horeca en catering kunnen boeren hun vertrouwde afzet niet kwijt. Zoals Ria Wilzing uit Zeewolde. Zij levert frietaardappelen aan horeca en recreatie. “De restaurants, pretparken en festivals liggen stil. Daar wordt nu dus ook geen verse friet gegeten. We zijn op zoek naar een nieuwe markt in Nederland voor onze frietaardappelen”.

Naast frietaardappelen melden tuinders problemen met aardbeien, bramen, frambozen en snijbloemen. Bij bloemenkweker Jan Boot staan er momenteel veel meer snijtulpen in de koelcel dan normaal: “Bijna alle tulpen die ik kweek gaan naar de supermarkten van Aldi en Lidl in Duitsland. Duitsers zijn dol op tulpen. Maar nu stagneert de verkoop. De focus ligt op wc-papier. Niet op tulpen. Daarom hou ik heel veel tulpen over. Vorige week heb ik 1000 bosjes tulpen aangeboden aan zorgpersoneel.”

Maaltijdbezorging

Er volgen snel meer producten vers van de teler. Ook de start van het aspergeseizoen loopt in het honderd. “Normaal gaat zo’n 30 tot 40 procent van onze asperges naar horeca of evenementen in de buurt. Die teller blijft nu op nul. Ik zie wel dat de maaltijdbezorging goed loopt. In deze crisistijd kunnen mensen wel wat meer gezonde producten gebruiken. Verse asperges horen bij deze tijd van het jaar. Afgelopen vrijdag ging een eerste bestelling AA-klasse asperges mee met de maaltijdboxen van Boerschappen”, aldus aspergeteler Erik Verhoeven.

Vraag en aanbod

Via de facebookpagina KoopOnzeOogst brengen de regionale verenigingen van boeren en tuinders LTO Noord, LLTB en ZLTO vraag en aanbod samen en promoten lokale initiatieven, zoals Support Your Locals, EtenOver, Boerschappen, De Streekboer, Rechtstreex en Korte Keten Coalitie.

Hulp

Telers die hulp kunnen gebruiken in de zoektocht naar nieuwe afzet kunnen dit via facebook KoopOnzeOogst melden. Bedrijven en consumenten die die telers graag een handje helpen met de afzet van hun verse voorraad kunnen dit ook melden.