Afbeelding
Fred Sollie

Kampen hangt 17 april de vlag uit

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Op 17 april viert Kampen dat de stad precies 75 jaar geleden is bevrijd. In dat kader vragen de gemeente Kampen en de organisatoren van de jubileumactiviteiten alle inwoners om de Nederlandse vlag vrijdag 17 april uit te hangen.

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Je mag als inwoner, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen, dus ook op 17 april.In de woorden van burgemeester Koelewijn: “Onze vlaggen kleuren de stad op 17 april als symbool van onze vrijheid en saamhorigheid! 17 april 1945 was voor de inwoners van Kampen en IJsselmuiden een ongelooflijk belangrijke dag. Die dag mocht onze nationale driekleur weer vrij wapperen. Ook nu we te maken hebben met beperkingen door het coronavirus, mogen we dankbaar zijn voor onze vrijheid. Een recht dat niet voor niets nadrukkelijk in onze Grondwet is opgenomen.”Het is daarnaast volgens de initiatiefnemers een prachtige manier om dank te zeggen. Dank aan alle mensen met beroepen die van essentieel belang zijn om de samenleving draaiende te houden tijdens de coronacrisis.

Vlaginstructie

Er zijn wel gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Daarnaast is het de gewoonte dat men de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Op nationale Dodenherdenking en op de nationale Bevrijdingsdag 5 mei hanteert Kampen ook het vlagprotocol. Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. Op 5 mei geldt hetzelfde feestelijke protocol als op 17 april 2020 en mag de vlag in top. De precieze regels staan op www.wellmeetagain.nl.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 16 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 18 uur geleden