Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Janita Tabak van de PvdA-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Janita Tabak van de PvdA-fractie.

Raadspraat PvdA: Niets is normaal

· leestijd 1 minuut Algemeen

In de tuin komt het voorjaar goed op gang, de zon schijnt en als je niet beter weet lijkt alles normaal. Maar niets is normaal. Buiten het zicht, achter de deuren van onze verzorgingstehuizen, worden ouderen ziek en sterven. Daarnaast dringen eenzaamheid en verveling zich op omdat bezoek niet meer is toegestaan. In volle ziekenhuizen levert het zorgpersoneel dagelijks een strijd om patiënten bij te staan. De werkdruk voor de zorg is amper vol te houden en toch moet het personeel door in de wetenschap dat de strijd nog lang niet gestreden is.

Achter de gevels van de Oudestraat en op andere plekken in onze gemeente speelt zich een heel ander drama af. Het midden- en kleinbedrijf ziet de omzet verdampen terwijl de rekeningen zich opstapelen. Sommigen kunnen het een paar maanden uitzingen maar bij anderen staat het water aan de lippen. Dagjesmensen, toeristen en consumenten blijven thuis, het horeca- en culturele seizoen is gestaakt voordat het hoogseizoen op gang kwam. De overheid biedt wel steun, ook voor ZZP’ers, maar voor velen is die steun bij lange na niet toereikend.

Met het sluiten van de scholen zijn weer hele andere problemen ontstaan. Ouders worstelen met hun tijd, want hoe kan je voldoende uren maken voor je werkgever als je ook je kinderen moet helpen bij het thuisscholen? Nog erger is dat volgens de PO-raad, ongeveer 7000 basisschoolleerlingen helemaal uit beeld zijn verdwenen. De kinderen loggen niet in, het schoolwerk wordt niet gemaakt en leraren krijgen geen contact met de ouders. Dat is zorgelijk omdat deze kinderen een achterstand oplopen die doorwerkt in hun verdere ontwikkeling. Dit is weer van invloed op hun kansen in de samenleving. Wij vinden dat leerplichtambtenaren hierop moeten handhaven!

Alles wat ik hierboven beschreef maakt dat ik politieke discussies over visies en bestemmingsplannen even wat minder belangrijk vind. De lokale politiek is een tandje teruggeschakeld en dat is goed. Burgemeester en wethouders krijgen zo de ruimte om snel en adequaat op te treden. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit zorgvuldig gebeurt. Deze week starten we met online commissievergaderingen, die zijn ook live te volgen. Vanaf dat moment is er weer sprake van een enigszins normale besluitvormingcyclus.

Ik wens iedereen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Blijf gezond en heb oog voor elkaar. Wij zijn bereikbaar via pvdakampen@gmail.com of stuur een bericht via twitter of facebook

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden