Afbeelding
FOTO TENNEKES

Bewoners Acacialaan ondanks kritisch artikel enthousiast over bemoedigende Paaszang

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - “Het was prachtig en het heeft ons bemoedigd.” Een inwoner van de Acacialaan is vol lof over de Paaszang die op zondagochtend in haar straat plaatsvond. De zang was georganiseerd door buurman Bram van der Velde die op het idee kwam om iedereen vanaf de eigen voordeur twee liederen te laten zingen. “Een mooie getuigenis en een bemoedigend lied in deze coronatijd”, vond hij zelf, maar er kwam ook kritiek. In een artikel in De Stentor werd het geheel neergezet als een onverantwoordelijke actie.

De bijeenkomst wordt in het Stentorstuk omschreven als ‘zeker twintig mensen die samen zingen, op anderhalve meter afstand van elkaar’. Koelewijn laat in reactie aan de journalist weten dat dit volgens de regels mag, maar dat de mensen het toch beter niet kunnen doen. Even later zegt hij “We moeten allemaal ons verstand gebruiken om het risico op verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.” Het artikel leidde tot nogal wat kritiek op social media van mensen die de Paaszang onverstandig vonden.

Organisator Bram van der Velde, en veel van de bewoners van de Acacialaan, vinden echter dat er sprake is van sensatiejournalistiek. Van der Velde: “De journalist die het stuk schreef is hier niet geweest. Die lijkt puur afgegaan op de foto’s die op de site van De Brug stonden.” Ook Richard Tennekes die als fotograaf van De Brug aanwezig was, was zeer verbaasd over de toon. “De mensen stonden allemaal ter hoogte van hun eigen voortuin. De afstand was minimaal 1,5 meter en in praktisch alle gevallen nog veel groter dan dat”, aldus Tennekes. “Op één van mijn foto’s die De Stentor gelinkt heeft in het artikel, lijken mensen misschien wat dicht bij elkaar te staan, maar dat komt door een fototechniek die de achtergrond meer naar voren haalt. Geloof me: de afstand was groot.” Van der Velde vult aan: “Als er al mensen dicht bij elkaar stonden, dan zijn dat mensen uit hetzelfde huishouden.”

Ook dirigent Jan Quintus Zwart, die door van der Velde gevraagd was het geheel te dirigeren, snapt niets van de ophef. “Het is echt een storm in een glas water. Wij hebben bewoners gevraagd om ter hoogte van hun eigen voordeur twee liederen te zingen. We hebben benadrukt dat zij afstand moesten houden. Ik denk dat er wel vijf meter tussen de meeste bewoners zat. We hebben met blijdschap twee liederen gezongen die we normaal ook zingen met Pasen. Vijf minuten later zat iedereen weer binnen. Het was heel mooi en de veiligheid is absoluut niet in het geding geweest. Iedereen was tevreden. Totdat ik gebeld werd door een journalist van de Stentor die niet ter plaatse geweest was, maar die het artikel al geschreven leek te hebben. De burgemeester was zelfs al om een reactie gevraagd, terwijl wij nog niet eens uit hadden kunnen leggen wat we gedaan hebben.”

De actie van de Bram van der Velde werd geïnspireerd door de beelden van zangers in Italië die vanaf hun balkon elkaar moed inzongen. “Zoiets wilden wij hier ook doen, maar dan vanuit de voortuin. Veel bewoners deden mee en het was prachtig. Het artikel in de Stentor is jammer, maar ik kijk er positief op terug. Op Facebook zegt iemand precies hoe het volgens mij zit: ‘of je nou in de voortuin zit, of voor je tuin staat te zingen. Ik zie geen verschil.’ Zo is het volgens mij.”

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 12 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 17 uur geleden