Hond en corona

· leestijd 2 minuten Algemeen

Op 7 april 2020 is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een mededeling gegeven omtrent het feit of huisdieren aan mensen het coronavirus kunnen overbrengen. De conclusie is dat er GEEN AANWIJZINGEN ZIJN dat huisdieren een rol spelen in het verspreiden van het nieuwe coronavirus. Niet op mensen en ook niet op andere dieren. Wel is het zo, dat elk oppervlak dat in contact komt met iemand die geïnfecteerd is het virus kan overdragen. Er is dus een kans dat zodra iemand die besmet is, het huisdier aait, via handen, het virus op de vacht van hond of kat achterlaat. Daarom is het advies om huisdieren bij mensen die geïnfecteerd zijn weg te houden. Om die reden kunnen de huisdieren van de geïnfecteerde eigenaar ook beter niet buitenshuis, maar als dit mogelijk is op eigen terrein, worden uitgelaten. Nu is niet iedere huisdierbezitter in de gelegenheid, om als het zijn hond betreft, op eigen terrein uit te laten, eenvoudig weg omdat hij /zij geen eigen uitlaatmogelijkheid heeft. In dat geval is het raadzaam om de hond aangelijnd uit te laten en ervoor te zorgen dat het dier niet in contact komt met andere mensen of dieren. Voor alle duidelijkheid: er is waarschijnlijk een mogelijkheid dat het virus wel door middel van een HUISDIERENVACHT overgebracht kan worden, maar er is geen bewijs dat honden en katten zelf een bron van infectie kunnen zijn voor mensen en andere dieren. Volgens de WHO is het testen van huisdieren op coronavirus dan ook niet gewenst.

Natuurlijk kan het voorkomen dat de hond zijn dag niet heeft - net als mensen overigens - en sloom is, hoest of niest. Als dit niet erger is dan het dier normaal wel eens doet, hoef je je niet bezorgd te maken. Mocht het de spuigaten uit lopen dan moet natuurlijk de dierenarts worden geraadpleegd, maar dit doen wij ook in normale omstandigheden. Overigens is dit vaak een vorm van een bacteriële infectie die niet besmettelijk is voor mensen.

Er zijn echter enkele meldingen geweest van honden en katten in België en Hong Kong die na een test positief bleken te zijn ten opzichte van het coronavirus, maar in Nederland zijn er volgens het RIVM geen gevallen van honden of katten bekend, die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. De positief geteste honden uit Hong Kong hadden geen klinische verschijnselen, de positief geteste kat uit België had klachten, maar het schijnt niet te zijn onderzocht of het virus de oorzaak was van deze klachten. Dan trek je al snel de conclusie dat de klachten niet belangrijk genoeg waren om er verdere testen op los te laten. Wat wel wordt vermeld is dat de kat inmiddels weer beter is verklaard. De stelling van het RIVM blijft dan ook vooralsnog dat de kans erg klein is, dat een huisdier een ander dier of mens besmet. Laat dit voor ons hondenliefhebbers een geruststelling zijn. In ieder geval voel ik mij erg bevoorrecht dat ik iedere dag nog een lekkere wandeling met mijn hond kan maken.

Bert Nieuwenhuis, IJsselmuiden.

Afbeelding
Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 14 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 19 uur geleden