Kade's zonder cruiseschepen

Algemeen

KAMPEN – Lege kades, de cruiseschepen blijven weg. De verwachtte vergroting van het aantal aanmerende schepen, blijft als gevolg van de maatregelen rond de coronacrisis, uit.

Dankzij sterke wervingsacties naar reisorganisaties, contactopbouw met touroperators en promotiecampagnes van de afgelopen jaren, steeg het aantal van 126 in 2018 naar 186 aanmeldingen voor dit jaar. Met een gemiddeld aantal van ca. 80 gasten per schip wordt een behoorlijk potentieel aan bestedende toeristen in de stad gemist.

Voorlopig blijven de maatregelen tot 1 juni gelden. Maar voor de cruises eventueel daarna weer op stoom zullen komen, zijn er voor de vrije-tijd-ondernemers als o.a. horeca, bioscoop en fietsverhuur, geen inkomsten uit deze hoek te verwachten.

Maar ook de andere aanbieders van excursies, stadswandelingen, muziekensembles en ander vertier aan boord, staan nu ‘on hold’.

Omwonenden aan de la Sablonièrekade hebben nu echter een voordeeltje: door het uitblijven van de [vaak oudere] cruiseschepen is er even geen dieselstank of geluidsoverlast van draaiende aggregaten en een permanent uitzicht over de prachtige IJssel.

Afbeelding