Afbeelding
Tennekes.

Koelewijn roept op: “Mensen blijf zoveel mogelijk thuis!”

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De maatregelen om verspreiding van corona te voorkomen zijn nog niet voor iedereen helemaal duidelijk. Dat concludeert burgemeester Bort Koelewijn als hij de situatie rond de Paaszang aan de Acacialaan, waarover de Brug vorige week berichtte, beoordeelt. “Ik kan me voorstellen dat deze mensen zich voor hun gevoel keurig aan de regels hielden. Ze bleven immers op 1,5 meter afstand, maar het had niet gemogen. Je mag namelijk niets organiseren waarbij meer dan 2 mensen bij elkaar komen. Dan wordt het een samenscholing.”

Volgens Koelewijn had de politie zelfs in kunnen grijpen als ze getuige van de bijeenkomst waren geweest. “Een boete hadden ze waarschijnlijk niet gelijk gegeven, want niet iedereen heeft door dat ze de regels overtreden. Het is voor iedereen nieuw en wennen, ook voor de gemeente en politie. Het is echt iets waar we samen onze weg in moeten vinden. Wanneer mag iets wel, wanneer niet?”

Het grote verschil met de situatie in winkels en supermarkten, waar mensen ook bij elkaar komen, is volgens Koelewijn dat de bezoekers van een supermarkt geen onderling verband hebben. “Alhoewel we ook in deze situaties moeten voorkomen dat er teveel mensen op een kleine ruimte bij elkaar komen, is dat niet verboden. Het is echter wel verboden om actief activiteiten te organiseren waarbij meer dan twee mensen in het openbare domein bij elkaar komen. Ontstaat iets toevallig, dan moet je het nog vermijden, maar is het niet strafbaar. Is het georganiseerd, dan kun je een boete krijgen.”

Het is volgens Koelewijn onvermijdelijk dat er bij een intelligent lockdown een grijs gebied ontstaat. Er is ruimte voor nuance en interpretaties. “Maar inwoners moeten vooral zelf hun verstand gebruiken. De belangrijkste stelregel is gewoon dat ze zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Vermijd alle contact met personen van buiten het gezin. Ga alleen de straat op als het echt moet. Tuurlijk een luchtje scheppen mag, maar neem hierbij geen risico. Zie je dat het op een bepaalde plek te druk wordt, vermijd die locatie dan.”

De oproep om thuis te blijven geldt volgens Koelewijn voor alle delen van de maatschappij. Ook voor bedrijven. “Als het niet nodig is, moet je gewoon niet bij elkaar in een ruimte gaan zitten. Ook als de ruimte groot genoeg is om 1,5 meter afstand te houden, dan moet je toch niet bij elkaar gaan zitten. Als werkzaamheden gewoon vanuit huis gedaan kunnen worden, dan moet je dat doen. Alleen als het strikt noodzakelijk is, kun je elkaar opzoeken. Daar moet je heel kritisch op zijn. Daarom is het stadhuis op dit moment ook praktisch helemaal leeg. Het is nog nooit zo stil geweest, terwijl de werkzaamheden toch in volle vaart doorgaan. Ook raadsvergaderingen gaan gewoon door. Wij maken daarbij volop gebruik van de digitale middelen.”

Koelewijn heeft vorige week woensdag contact gehad met de korpschef van de politie en de nieuwste richtlijnen grondig doorgesproken. Uitkomst van het gesprek is dat de politie nog scherper gaat zijn op het bij elkaar komen van groepen mensen. De gemeente Kampen heeft ook een meldlijn ingesteld die inwoners van de gemeente kunnen bellen als zij denken dat medeburgers de regels overtreden. Vervolgens nemen handhavers een kijkje om mensen aan te spreken en bewust te maken van hun gedrag. Dat werkt meestal goed. In ruim drie weken tijd werden er 120 meldingen gedaan. De politie is op 60 locaties geweest en er zijn 20 bekeuringen uitgedeeld. Dinsdagavond kondigt het kabinet mogelijk nieuwe maatregelen aan.