Afbeelding

Burgemeester Koelewijn: ‘Betrouwbare cijfers over situatie corona zijn moeilijk te verzamelen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Volgens burgemeester Bort Koelewijn is het moeilijk om betrouwbare cijfers te geven over het aantal zieken met en overledenen door corona in een gemeente. Om die reden geeft Kampen geen dagelijkse update, zoals collega Eddy Bilder van buurgemeente Zwartewaterland dagelijks doet. Koelewijn reageert daarmee op kritiek van enkele lezers van De Brug die suggereerden dat het gemeentebestuur meer openheid moest geven over de situatie in Kampen.

Stipt 19.00 uur is burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland dagelijks (uitgezonderd zondag) op de radio met een update over de lokale situatie. Bilder ondernam actie omdat Zwartewaterland hard getroffen wordt door het het corona-virus.

Helaas doet Kampen het niet veel beter. Volgens de IJsselandscan van de GGD van 16 april, waren op dat moment in Kampen 22 mensen overleden op 54.340 inwoners; in Zwartewaterland waren het er 11 op 22.690 inwoners. Toch doet Kampen geen officiële melding over het aantal doden. Het kwam Bort Koelewijn op wat kritiek te staan op social media en op www.brugnieuws.nl. “Het lijkt wel of de gemeente informatie wil verzwijgen”.

Volgens Koelewijn is dat absoluut niet het geval. “De ernst van de situatie is overduidelijk. Kampen heeft inderdaad relatief veel mensen die door corona getroffen worden, ook in vergelijking met omliggende gemeentes. Dat willen we absoluut niet bagataliseren en ik ben helaas bang dat het nog meer gaat stijgen de komende weken. Dus dat is geen prettig vooruitzicht. Het is een onwerkelijke situatie. Dit leek aanvankelijk iets dat ver van ons bed was en in heel korte tijd heeft het van de andere kant van de wereld Kampen bereikt en gaan er zelfs mensen dood. Als er in zo korte tijd zoveel mensen door een ongeluk om het leven gekomen waren, dan was de stad in diepe rouw geweest.”

Dat de gemeente geen cijfers gaf over het aantal overledenen heeft volgens Koelewijn dus absoluut niets met een ‘doofpot’ te maken, maar met de moeilijkheid van het verkrijgen van accurate cijfers. “Zo is het niet in 100 procent van de gevallen duidelijk of corona de doodsoorzaak is, of dat er andere omstandigheden meespeelden. Ook is er soms vertraging in de cijfers wat zorgt voor schommelingen. Met betrekking tot de zieken is het helemaal lastig vergelijken. Er wordt lang niet altijd getest. Het is dus kortom heel moeilijk om de cijfers te verzamelen en om er dan ook nog een zinvolle vergelijking mee te maken. Om die reden hebben wij ervoor gekozen om hier zelf geen mededelingen over te doen. We gaan uit van officiële cijfers van officiële instanties. We willen geen appels met peren vergelijken.”

Koelewijn kijkt wel naar de cijfers van het RIVM om daaruit ontwikkelingen af te lezen. Is er bijvoorbeeld een toename of afname van het aantal ziekenhuisopnames? Maar zelfs dat zegt volgens de burgemeester nog weinig, ‘omdat tegelijkertijd vaak niet duidelijk is wie nog in het ziekenhuis ligt.’

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 16 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 22 uur geleden