Afbeelding

Botermarkt en Broederstraat fysiek afgesloten voor fietsers

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de Botermarkt en de Broederstraat ter hoogte van de Oudestraat fysiek af te sluiten voor fietsverkeer. Dit besluit is genomen onder andere naar aanleiding van twee aanrijdingen tussen fietsers en voetgangers.

Enkele ondernemers hebben de gemeente gevraagd om maatregelen te nemen, zodat dit punt verkeersveiliger wordt. Dit kan alleen als de toegang tot het gebied aan de beide zijden (Botermarkt en ingang Broederstraat aan de kant van de Oudestraat) wordt afgesloten voor fietsverkeer.

De Botermarkt en dit deel van de Broederstaat sluiten aan op een veelgebruikte fietsroute van en naar de binnenstad en van en naar IJsselmuiden. Tijdens winkeluren mag er niet gefietst worden, maar in de praktijk wordt dit met regelmaat gedaan. Tellingen wijzen uit dat buiten winkelopeningstijden per kwartier zo’n 130 fietsers de Botermarkt en Broederstaat fietsend passeren. Tijdens de winkelopeningstijden zijn dit zo’n 20 fietsers per kwartier. Handhavingsacties hebben niet tot een oplossing geleid.

Maatregelen

Op de hoek van de Botermarkt en de Broederstraat wordt de lijn met bloembakken doorgetrokken door ook daar bloembakken te plaatsen. Op verzoek van de ondernemers worden dit verrijdbare bloembakken, die eventueel verplaatst kunnen worden als dit nodig is.

Bij de kruising Broederstraat en Oudestraat wordt een sluisje geplaatst, door hekjes te plaatsen. Hierdoor wordt het de fietser op twee manieren fysiek lastig gemaakt om de Broederstraat en Botermarkt fietsend te passeren en wordt de fietser gedwongen om de route Gasthuisstraat te volgen.

Wethouder Albert Holtland heeft over de maatregelen overleg gehad met de omgeving. “We hebben hierover enkele malen overleg gehad met omwonenden en ondernemers. Een deel kan zich in deze oplossing vinden, maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn zorgen over de bevoorrading en de bezorging van goederen. Over de toegankelijkheid is goed overleg geweest met het cluster MMB, die zich in dit plan kunnen vinden. En door de bloembakken verrijdbaar te maken kan een deel van de zorgen weggenomen worden. We hebben dit besluit vandaag genomen, omdat wij als de gemeente een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om de veiligheid. Hiermee denken we een oplossing gevonden te hebben, die zorgt voor een veilige omgeving.”

Bestrating

De bestrating op de Botermarkt is verzakt en toe aan egalisatie. Binnenkort worden de verzakkingen in het plein hersteld. Daarnaast wordt de bestrating voor de winkels herstraat, zodat het weer voldoet aan de norm en het gebied weer veilig en toegankelijk is voor mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 12 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen gisteren
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen gisteren
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 28 mrt, 06:57
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57