Afbeelding
Fred Sollie

Raad ziet liever geen nieuwe kerk in centrum IJsselmuiden

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN - Verreweg de meeste fracties in de Kamper gemeenteraad zien het liefst nieuwe woningen verrijzen op het voormalige manegeterrein in IJsselmuiden, en geen megakerk. Dit bleek donderdag tijdens de eerste digitale raadsvergadering van de gemeente Kampen.

De tegenstand tegen de nieuwe megakerk werd aangevoerd door D66 en de VVD. Op aandringen van de twee partijen maakt de gemeente nu al ontwerpen voor woningbouw. Zodra de Hersteld Hervormde Gemeente definitief kiest voor een andere kerklocatie, kan dan snel gestart worden met de bouw.

Of er definitief geen kerk komt, hangt nu eerst af van de Hersteld Hervormde Gemeente. Zij hadden tot 1 juli de gelegenheid om de grond voor een kerkgebouw aan te kopen, maar hebben het college om uitstel gevraagd tot 1 oktober. Gezien de hoge kosten en het ontbrekende draagvlak in IJsselmuiden zou men met de eigen leden willen overleggen of niet alsnog de keus moet worden gemaakt voor een andere locatie.

Al jaren speelt de vraag of er woningen of een grote nieuwe kerk moet worden gebouwd op het voormalige manegeterrein in IJsselmuiden. Naast de kerk voor meer dan zeshonderd gelovigen, zou een grote parkeerplaats komen.De bouw ervan riep echter steeds meer weerstand op. VVD en D66 willen dat er woningen komen in het Sonnenbergkwartier. Volgens D66-fractievoorzitter, Gerben Wijnja, zou woningbouw een prachtige impuls geven aan de leefbaarheid van IJsselmuiden: "Het brengt levendigheid in het dorp, terwijl een grote kerk met parkeerplaatsen het grootste deel van de week ongebruikt blijft."  Zijn collega van de VVD, Beent Keulen, deelt die mening: "We hebben in IJsselmuiden woningen nodig en zeker woningen voor senioren, dicht bij de faciliteiten in het dorp."De toezegging om een kerk te bouwen op het Sonnenbergkwartier is gestoeld op een toezegging uit 2006.Volgens Wijnja en Keulen zijn er nu goede alternatieve locaties voor een kerkgebouw bijvoorbeeld aan de rand van IJsselmuiden of in een leegstaand kerkgebouw.