Afbeelding
Tennekes

Tien jaar terug in de tijd (3): Promotietweeluik begin van bloeiperiode Reflex

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Tijdens de coronacrisis liggen alle sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. Weekblad De Brug doet mee en bladert terug. In deel 3 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat de eerste promotiewedstrijd van de volleyballers van Reflex tegen Cito Zeist centraal. Op zaterdag 24 april 2010 won Reflex met 3-0 en zette het een reuzestap richting de B-League. Deze zege vormde de inleiding tot een nieuwe bloeiperiode van de Kamper volleybalvereniging.

Na de zomer van 2009 moest Reflex zich herpakken. Enkele maanden eerder voltrok zich een rampscenario voor Reflex. De ploeg werd kampioen van de eerste divisie A, maar beet zich vervolgens stuk op Taurus. Weg promotie naar de B-League. “We verloren thuis met 1-3. In de return kwamen we met 0-2 voor en stond het 19-21 in de derde set. We stonden op de rand van promotie, maar het lukte niet. Dat was een enorme deceptie”, aldus Edward Kamphuis, toen als speler/trainer verbonden aan Reflex. “Eerst wilde Reflex niet naar de B-League. Later lukte het dus niet.”

Favoriet

Enkele maanden later moest de knop om. “Dat was niet makkelijk, maar we wilden koste wat kost goede prestaties neerzetten. Van de verloren strijd tegen Taurus hadden we geleerd dat je niets aan het toeval moet overlaten. Je moet zorgen dat je beter bent en harder trainen”, aldus Kamphuis. Reflex was in de eerste divisie A de gedoodverfde favoriet. “Nee, het was geen makkie. Alterno bleef heel lang bij. Dat waren pittige potjes. We waren de te kloppen ploeg, maar dan moet je het nog wel waarmaken. Het is best knap dat je dan kampioen wordt.”

Enome ontlading

Het mooiste moest toen nog komen. Twee duels tegen Cito Zeist om promotie naar de B-League, maar het echec tegen Taurus was zeker nog niet vergeten. Thuis had de Kamper ploeg aanvankelijk moeite om de zenuwen in bedwang te houden, maar langzaam ging het beter. Reflex won met 27-25. Daarna kwam Cito Zeist op een voorsprong van vijf punten. Reflex stond op als collectief en sleepte ietwat gelukkig de tweede set binnen. Achteraf gezien was dat het sleutelmoment. Er knakte iets bij Cito Zeist en Reflex won met 3-0. Een week later maakte Reflex het af in Zeist. De ploeg had nog maar één set nodig voor promotie. Reflex stond stijf van de spanning, maar Ronald Buis zorgde voor verlichting en serveerde de bezoekers naar een 1-9 voorsprong. Cito Zeist kwam nog sterk terug, maar de marge was te groot. Reflex pakte de eerste set en de promotie was binnen. “Daarna was het gelijk een enorm feest”, aldus Kamphuis. De strijd was beslist, maar de wedstrijd moest nog worden uitgespeeld. Reflex won met 1-3. “Daarna was de ontlading enorm”, weet Kamphuis zich nog goed te herinneren.”

Bloeitijd en terug bij af

De promotie was het begin van een bloeitijd. Reflex eindigde een jaar later als derde in de B-League en werd door de NeVoBo gevraagd voor de A-League. Daarna was Reflex drie seizoenen actief op het hoogste niveau. In 2014 trok Reflex zich terug uit de eredivisie, omdat het team uit elkaar was gevallen. “Een grote teleurstelling en volkomen onnodig. Dit heeft kunnen gebeuren doordat er geen spelers werden vastgelegd en er niet werd gescout”, aldus Kamphuis. Hij had in 2012 al afscheid genomen van Reflex. De Kamper volleyballers deden een stapje terug (tweede divisie). Kamphuis keerde terug als trainer. Tegenwoordig is hij niet meer actief in het volleybal. “Ik kon er niet meer mijn energie uit halen. Mijn ambities lagen hoger dan die van spelers”, aldus Kamphuis, die hoopt dat Reflex op termijn terugkeert op het hoogste niveau. “Maar dan moet er wel een goed plan komen. Ook voor de langere termijn.”

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17