Afbeelding
Frans Habekotte

Kinderen mogen weer trainen: ‘De jeugd staat te trappelen’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Het is afzien in een tijd waarin het coronavirus de dienst uitmaakt. Maar er zijn lichtpuntjes. Op sportgebied is dat uiteraard dat de jeugd vanaf 29 april weer buiten in teamverband mag trainen. Een opsteker voor de Kamper sport. “De jeugd staat te trappelen”, aldus KHC-voorzitter Tjibbe van Dijk.

Elke club geeft op een eigen manier invulling aan de herstart van de jeugdtrainingen, waarbij nadrukkelijk wordt benadrukt dat ouders niet bij de velden mogen komen en kleedkamers en douches gesloten blijven. Spelers en trainers mogen zelf aangeven of ze willen trainen of trainingen willen verzorgen. Voor de aflossing op de velden tussen de verschillende trainingen wordt voldoende tijd uitgetrokken, er is altijd toezicht en kinderen dienen na de training zo snel mogelijk naar huis te gaan.

DOS Kampen gaat pas op 6 mei van start. Alle jeugdteams kunnen twee keer per week trainen. “Voor de jeugd van 13 tot en met 18 jaar hebben we aangepaste spelvormen om het toch aantrekkelijk te maken, aangezien deze voetballers wel 1,5 meter afstand moeten houden”, aldus DOS-voorzitter Arend Runia. Ook kunnen de allerjongste kinderen vanaf 5 jaar weer voetballen bij DOS. Wel worden de activiteiten van de Duckies en de Voetbalschool gebundeld tot één training per week. Daarnaast zijn ook niet-leden welkom. “Als de gemeente ons vraagt om iets te organiseren voor niet-leden, dan willen we een bijdrage leveren.” Bij DOS wordt getraind op het hoofdveld, veld 3, 5 en het trainingsveld voor de DOS-kantine.

Go-Ahead Kampen start woensdag en richt zich vooralsnog alleen op de jongere jeugd. “Kinderen van 13 tot en met 18 jaar moeten nog steeds 1,5 meter afstand houden. We willen het eerst even zo simpel mogelijk houden. Anders gaat het misschien fout”, aldus Go-Ahead-voorzitter Theo Rietkerk. Niet-leden zijn welkom bij Go-Ahead. “Maar dan moet de gemeente dat wel coördineren. De gemeente is verantwoordelijk. Wij kunnen niet zien hoe oud kinderen zijn.” Go-Ahead kan alleen terecht op kunstgras. De grasvelden zijn in onderhoud.

Bij KHC kunnen alle jeugdleden vanaf woensdag weer trainen. Het hoofdveld en veld 3 zijn beschikbaar. “We hebben overweldigende reacties gehad van ouders. De vlag gaat uit dat de kinderen weer kunnen trainen. De jeugd kan twee keer per week trainen”, aldus KHC-voorzitter Tjibbe Van Dijk, die nog even de nadruk legt op de G-voetballers. “Dat is een vergeten groep. Daarover gaan we de KNVB informeren. De G-voetballers snakken naar voetbal.” Maar de grens van achttien jaar vormt vooralsnog een muur richting het voetbalveld.

Ook IJVV begint woensdag. Elk jeugdteam kan één keer per week trainen. “Elke jeugdspeler kan per week drie kwartier trainen. Bij ons wordt alleen op kunstgras getraind (veld 1 en 3). Eventueel kunnen we uitwijken naar het Liddl-veld”, aldus jeugdbestuurder Arne Kattenberg van IJVV.

(Kijk op de site van uw sportvereniging voor meer informatie.)

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 12 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 18 uur geleden