Afbeelding
Pixabay

HET GROEN VAN LINKS VERKLEURT?

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het gaat heel slecht met de wilde bij en andere bestuivers. Daarom begon ik in 2017 met het project Bloemen voor Bijen. De bedoeling van dit voorstel is om de bermen in te zaaien met wilde bloemenmengsels om de wilde bijen en andere bestuivers van eten te voorzien zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. Het college kwam met een (positief) advies. Het gaf aan verheugd te zijn met het initiatiefvoorstel.

Het college meldde dat het initiatiefvoorstel goed aansluit op het collegeprogramma en dat er op dat terrein ook al meerdere projecten lopen. Voor de verdere aanleg van bloemenrijke bermen stelde het college uit de eigen beheerbegroting € 5.000,00 beschikbaar. Met steun vroeg het college de raad om hiervoor € 15.000,00 uit het raadsbudget beschikbaar te stellen.

Alle partijen waren enthousiast en complimenteus over de tijd en voorbereiding die ik er in had gestoken. Sommige partijen steunden dit voorstel (KS, PvdA en CU) waarvoor mijn dank. D’66 twijfelde. SGP was tegen. Het moest kiezen tussen rentmeesterschap/schepping of corona/financiële consequenties. Het werd het laatste. Vreemd. Ik ben benieuwd of dat op zondagen ook zo is. Het CDA maakte een 'pas op de plaats'. Ook dat is vreemd. "Want wat van waarde is geven we door", aldus het verkiezingsprogramma. (Nog) niet dus.

De griffie had, bij navraag, aangegeven dat er nog voldoende geld in het raadspotje zat. De VVD vond dit (als enige) niet. Welk signaal geef je daarmee af richting de griffie? Geen vertrouwen? En tenslotte GroenLinks. Nog voordat er ook maar in woord gesproken was in de commissievergadering had zij haar standpunt al bepaald: tegen.

De afdeling Groen van de gemeente had duidelijk aangegeven dat dit voorstel een echte meerwaarde is voor wat inmiddels door hen in gang is gezet. Zij omarmt - niet mijn tekst - dit voorstel. GroenLinks is daar schijnbaar (nog) niet van overtuigd. Zij had hier echt het verschil kunnen maken, als 'groene' partij. Dat heeft ze nagelaten. Je kunt groen prediken of je kunt groen doen. Het groen van links, is in mijn ogen, verkleurd en verflets. Het voorstel is aangehouden en het na de zomer zeker opnieuw ter tafel. Wordt vervolgd.

Piet Bergstra, raadslid GBK

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 9 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 11 uur geleden